SARAJEVO

Prijeti širenje bolesti na ljude!

Zbog nemara Vlade sve više ugroženih životinja

K. KEŠMER

25.11.2014

Štrajk radnika Veterinarske stanice KS povećava rizik od širenja mnogih zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama! Ovo je za „Dnevni avaz“ kazao dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić govoreći o mogućim opasnostima koje prijete građanima nakon što je potpuno blokiran i obustavljen rad Stanice.

Javni interes

Veterinari su u štrajku već mjesec, a na posao neće doći sve dok Vlada KS ne smijeni direktora Suada Arnautovića i ne uplati radnicima šest zaostalih plaća.

- Mi smo apelirali na Vladu da hitno riješi ovaj problem. To je javno preduzeće koje treba štititi javni interes, a koje sad nije u mogućnosti da to i radi. Zadatak Veterinarske stanice jeste da djeluje preventivno, da spriječi eskalaciju bolesti, kao što je bruceloza, koja se već pojavila - kazao je Fejzić.

Doktor veterine, uposlenik Stanice i predsjednik Štrajkačkog odbora Dženan Rizvo kazao nam je da preduzeće nikada nije bilo u goroj situaciji.

Opasne zaraze

- Odavno ne radimo cijepljenje janjadi i ovaca, što može biti opasno. Nemamo dovoljno lijekova za prevenciju parazitskih, viroznih, bakterijskih i zaraznih bolesti životinja, koje lako mogu prijeći na ljude. Nemamo opremu za vozila, ljudi nemaju plaća. Mi ništa ne možemo raditi na prevenciji da ne dođe do širenja zaraznih bolesti koje mogu biti opasne - istakao je Rizvo.

rizvo-fejzic

Kao da ne radi dom zdravlja!?

Fejzić je istakao da je oblast veterinarstva uvezana te da u njoj učestvuju stanice iz svih kantona, kao i Veterinarski fakultet.

- To je jedan sistem i, kada jedan segment ne funkcionira, sve je ugroženo. Osim kontrole životinja, Stanica kontrolira i hranu, a sve je to bitno za zdravlje građana. Zamislite samo kako bi bilo da ne radi dom zdravlja ili Hitna pomoć, koliko bi mogućih problema moglo nastati jer se ne radi na prevenciji širenja određenih virusa - upozorava dekan Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.