SARAJEVO

Otpuštenim radnicima ZOI-ja advokat potvrdio da su u pravu

Direktor Hubijar zabranio novinarima prisustvo sastanku

Autor:A. J.

11.12.2014

Radnici preduzeća ZOI ’84 koji su dobili rješenja o otkazu imali su danas sastanak sa advokatom u kompleksu dvorane Zetre kako bi se upoznali sa daljim koracima u ovom slučaju. Prisustvo medija sastanku zabranio je direktor ZOI-ja Midhat Hubijar, a predsjednik Sindikata radnika Alija Hodžić kazao nam je da su dobili potvrdu od advokata da je ovakav način optuštanja radnika nezakonit.

- Adokat je radnicima predočio dalje mogućnosti i vjerovatno će uslijediti tužbe. Uradit ćemo sve što je prema zakonu da zaštitimo prava radnika. Jedan broj uposlenika koji su dobili rješenja nije bio na sastanku jer se vjerovatno boje. U ovom slučaju je očito riječ o samovolji direktora Hubijara. Ne treba ljude otpuštati i stvarati socijalne probleme već imati program ozdravljenja firme. U jeku priprema za zimsku sezonu oni otpuštaju radnike. Ne znam ko će im raditi, jer režijsko osoblje neće – ispričao nam je Hodžić.

Zbunjeni radnici nisu željeli davati izjave iz straha za svoj status u preduzeću. Radnik Safet Šabanović kratko nam je rekao da je dobio rješenje, ali da ne može ništa komentirati jer ne zna šta se dešava.

- Tri godine radim, a prije toga sam 11 godina bio na birou – kazao nam je Šabanović.

Među radnicima koji su dobili rješenja o otkazu ima uposlenika "ZOI Toursa", "Ski centra", "Zetre"...

- Tri radnika su na prevaru potpisala rješenja. Jednom od njih je otac potpisao. Komisija koju je imenovao direktor obavezala se da neće odavati imena uposlenika kojima se sprema otkaz. To je suprotno zakonu jer spisak treba biti na oglasnoj ploči – dodao je Hodžić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.