SARAJEVO

Vlada ne izvršava pravomoćne sudske presude jer nema novca

Izvršna vlast u KS vješto izbjegava ispunjavanje obaveza

A. LONČARIĆ

18.12.2014

Već dvije godine Vlada KS, sa SDA na čelu, vješto izbjegava provođenje pravomoćnih sudskih presuda koje se odnose na isplate korisnicima koji dobivaju plaću iz budžeta. Apsurdno je da, recimo, neko ko provodi zakon tuži državu, a takav slučaj je sa sudijama i tužiocima koji su svake godine prinuđeni tužiti Kanton jer im uskraćuje isplatu regresa, uprkos tome što je to zakonska obaveza u kojoj je jasno precizirano u kojem se iznosu on isplaćuje.  

Krivično djelo

Sagovornici „Dnevnog avaza“ ustvrdili su ono što je poznato svima, da je neizvršavanje sudskih presuda krivično djelo, ali da se očito preko toga prešutno prelazi. Vjeruju da se ova situacija može riješiti jedino radikalnim mjerama, i to na relaciji pravosuđe - izvršna vlast. A, dok se to ne desi, budžetskim korisnicima isplaćuje se onoliko novca koliko odrede u nadležnim institucijama. I sve se svede na to da novca, jednostavno, nema.

kozadra-bubica

Odgovore na pitanja zašto se ne provode pravomoćne sudske presude i je li u budžetu predviđen novac za te namjene pokušali smo dobiti u Ministarstvu finansija KS, ali nismo uspjeli. Resorni ministar Muhamed Kozadra je, kako nam je rečeno, bio zauzet sastancima cijeli dan.
 
Jedini koji je bio raspoložen da priča o ovoj temi bio je ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica. On je izjavio da su sudske presude izvršne i da Vlada o tome nema šta raspravljati. Jedini razlog zašto se one ne provode, tvrdi on, jeste nedostatak novca.

Namjenska sredstva

- Ta se sredstva moraju planirati u budžetu, a s obzirom na to da u budžetu koji je još aktuelan nema namjenskih sredstava za sudske presude, onda, vjerovatno, nisu u mogućnosti da izvrše te isplate - kazao je Bubica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.