SARAJEVO

Građani Čengić-Vile 2 protestirali protiv izgradnje zgrade na zelenoj površini

Nezadovoljni građani optužuju nadležne

A. J.

8.1.2015

Građani Čengić-Vile 2 okupili su se u popodnevnim satima ispred svojih zgrada kako bi protestirali protiv izgradnje stambeno-poslovnog objekta na zelenoj površini u ovom naselju, a o čemu je „Avaz“ već pisao.

Nezadovoljni građani optužuju nadležne u Općini Novo Sarajevo i Kantonu što su dozvolili radove firmi GP „Butmir“ kojim će, kako kažu, izgubiti i ono malo parkovskog prostora kojeg imaju.

Stanar Hasib Grbo 30 godina živi u ovom naselju i kaže da ni tužba koju su podnijeli nije urodila plodom.

Učinit ćemo sve da spriječimo radove. Od prolaska mašina balkoni nam se tresu, radovi će poremetiti statiku zgrade, a o prašini i instalacijama da ne pričam. Za ovu su najoodgovorniji općinski organi na čelu s načelnikom Nedžadom Koldžom – rekao nam je Grbo.

Njegov komšija Bećir Bajramović smatra da je riječ o teškom kršenju zakona o prostornom uređenju.

Urbanistički projekt nije mogao proći javnu raspravu jer je ona pokazala da građani ovo neće dozvoliti. Umjesto izmjene regulacionog plana išlo se na korekciju. To su sve omogućili bivši i sadašnji čelnici Općine i Ministarstva za prostono uređenje KS – kazao nam je Bajramović.

Iz Općine su nam kazali da su sve procedure provedene prema zakonu.

Općina nije izdavala odobrenja jer je riječ o prostoru iznad 5.000 kvadrata pa je nadležno Ministarstvo. Oni su izdali saglasnosti, a planirana je izgradnja stambeno-poslovnog objekta na tri etaže u niovima 5+1 i 5+3. Javna rasprava je bila, a sve je usvojilo Općinsko vijeće – kazala nam je Belma Ključo, pomoćnica načelnika.

S druge strane, u Ministarstvu su nam rekli da su na zahtjev investitora, a nakon provedenog upravnog postupka i pozitivnog mišljenja Općine izdali urbanističku saglasnost. Sastavni dio rješenja je Lokacija objekta koju je izdala Općina – napomenuli su iz Ministarstva.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.