SARAJEVO

Svi trgovci protiv gradnje zgrade na pijaci „Sirano“

Hoće li Općina Centar 120 ljudi ostaviti bez posla

E. DRAGUNIĆ

14.1.2015

Vlasnici radnji na pijaci „Sirano" protive se bilo kakvoj gradnji na tom prostoru. Ogorčeni su nakon što su saznali za inicijativu Općinskog vijeća Centar da se tu, gdje zarađuju za život svojih porodica, gradi stambeno-poslovni prostor s podzemnom garažom.   

Sami finansirali

Suada Bostandžić, predsjednica Udruženja zakupaca „Sirano" i jedna od vlasnica radnje, kaže da njih 120 neće nigdje ići! Očekuju da će im biti ponuđeno da kupe poslovni prostor u tom novom objektu, ali to ne žele ni čuti. 

- Sami smo finansirali i napravili radnje, a prema ugovoru ovo se i zove tržni centar. Sav novac smo uložili ovdje! Niko ne može ponovo plaćati i kupovati novi prostor. Svi smo već u kreditima, od 120 samo devet nije zaduženo - kaže Bostandžić.

Zbog toga su se jučer obratili Sindikatu radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za pomoć. Sekretar Sindikata Fikret Plivčić obećao je da će stati u njihovu zaštitu. Od OV Centar zatražio je zvaničan stav o mogućoj gradnji.

fikret-plivcic

Plivčić: Na strani radnika

- Mi smo za očuvanje radnih mjesta i uvijek smo na strani radnika. S obzirom na to da smo za ovu inicijativu tek saznali, sačekat ćemo odgovor pa onda poduzeti daljnje korake - kazao nam je Plivčić.

Ovo je dovoljno

Jedan od vlasnika Harun Bandić kaže da je inicijativa u ovom trenutku neizvodiva.

- Nama je ovo dovoljno. Većina su demobilisani borci, ratni vojni invalidi i članovi šehidskih porodica. Ovo je posljednja odbrana našeg radnog mjesta, boljeg nemamo - kaže Bandić.

Škamo: Zakupci će odlučiti 

Zemljištem na kojem se nalazi pijaca "Sirano" upravlja firma BOOC, koju je osnovalo pet boračkih udruženja iz općine Centar. Direktor Zijad Škamo kaže da je na strani trgovaca. Međutim, ako se inicijativa pokaže opravdanom, smatra da će posljedice snositi trgovci.

zijad-skamo

Škamo: Na strani trgovaca

- Moj stav je da firma koja namjerava graditi mora garantirati ljudima koji rade kupovinu onoliko poslovnog prostora koliko danas koriste po cijenama izgradnje. Međutim, opet će zakupci odlučiti žele li to ili ne - kazao je Škamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.