SARAJEVO

Danas štrajk upozorenja službenika i prosvjetara

Vlada KS nije ispoštovala zahtjeve Sindikata

F. NUMANOVIĆ

19.1.2015

Službenici Vlade Kantona Sarajevo, Kantonalnog i Općinskog suda, zaposleni u javnim ustanovama, profesori i nastavnici te vatrogasci danas stupaju u štrajk upozorenja. Štrajkački odbor Sindikata državnih službenika KS odlučio se za to nakon što ih je prevarila Vlada KS, na čelu s vršiocem dužnosti premijera Muhamedom Kozadrom (SDA), jer im nisu uplatiti decembarsku plaću do 15. januara.

Press u utorak

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Salih Kruščica kazao je da ga je predsjednik Štrajkačkog odbora Adil Aljić obavijestio da će se štrajk organizirati.

- Za danas je zakazan štrajk. Ali, daljnji tok događaja zavisi od toga hoće li u toku dana Vlada KS poduzeti neke mjere i ispoštovati zahtjeve Štrajkačkog odbora. Vjerovatno će se u utorak održati pres-konferencija na kojoj će se javnost upoznati sa svim detaljima – kazao nam je Kruščica.

salih-kruscica

Kruščica: Poduzeti mjere

Član i dugogodišnji predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola Hamza Dobrača rekao nam je da će podržati Zakon o štrajku. On je upozorio na vrlo tešku situaciju u obrazovanju.

Nova vlast

- Djeca ne trebaju biti taoci politike i svih drugih dešavanja, a ispada da se najviše oni kažnjavaju. Krivi su oni koji su nas doveli u ovakvo stanje, ali prije formiranja nove vlasti, mislim da se ništa ne može učiniti – dodao je Dobrača.

hamza-dobraca

Dobrača: Teška situacija

Prosvjetari nikome ne vjeruju

Dobrača je kazao da su, zbog neodgovorne vlasti i statusa kakav imaju, prosvjetari razočarani.

- Došli smo u situaciju da veliki broj prosvjetnih radnika ne vjeruje sindikatima. Činjenica je da nikome nije dobro i zahtjevi za štrajk su sasvim opravdani – rekao je Dobrača.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.