SDA, DF i BPS izabrali nove ministre, Kanton dobiva Vladu

IMENOVANJA Sjednica Skupštine zakazana za ponedjeljak

A. NALO
19.03.2015 23:41

Sjednica Skupštine KS na kojoj bi trebala biti izabrana nova vlada koalicionih partnera SDA, DF-a i BPS-a trebala bi biti održana u ponedjeljak. Do tog roka skupštinska Komisija za izbor i imenovanje treba pripremiti odluke o izboru novih premijera i 12 ministara. Potvrdio nam je to jučer predsjedavajući Skupštine Sejo Bukva. 

Boračka pitanja 

Na ruke predsjedavajućeg jučer je stigao i spisak imena šest ministara koje je predložila DF, a odranije su poznata imena budućih članova Vlade iz SDA. 

Za ministra kulture i sporta DF je predložila Samera Rešidata, direktora jedne turističke agencije, dok će Karolina Karačić upravljati Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe. 

Emira Tanović-Mikulec na čelu je Ministarstva zdravstva, a Predrag Kurteš naslijedit će Nermina Pećanca na mjestu ministra unutrašnjih poslova. Enver Smajkan je ministar pravde i uprave. BPS-u je pripalo Ministarstvo za boračka pitanja, a ta stranka je za ministra kandidirala bivšeg direktora "Parka" Muharema Fišu.

screenshot-6

Kako smo ranije i pisali, osim premijera Elmedina Konakovića, SDA će imati šest ministara. Ministar finansija bit će Jasmin Halebić, prodekan na Univerzitetu u Zenici. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša bit će dugogodišnji član Vlade, arhitekta Čedomir Lukić.

screenshot-5

Raspodjela fotelja

Pomoćnik načelnika Vogošće Senad Hasanspahić zasjest će u fotelju ministra komunalne privrede i infrastrukture, dok će direktor "Komunalca" iz Hadžića Mujo Fišo upravljati Ministarstvom saobraćaja. U političkoj raspodijeli fotelja ilidžanskog vijećnika Elvira Kazazovića zapalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih. 

Godina će im trebati da shvate gdje su došli 

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost, lidera opozicije, u Skupštini KS Adnan Solaković u izjavi za naš list kaže da će vrijeme najbolje pokazati koliko je dobar izbor kandidata za ministre.

- S obzirom na to da nikada nisu obavljali slične funkcije, daj Bože da se snađu. Bit će im potrebno godinu da se uhodaju i shvate gdje su došli i čime treba da se bave. Jedino Predrag Kurteš poznaje svoj resor. Mislim da novi ministri funkciju mogu obavljati i s osnovnom školom, jer imaju 21 ruku u Skupštini koja će ih podržavati. Međutim, to će najviše osjetiti građani, a mi ćemo se kao opozicija truditi da ukazujemo na nepravilnosti - rekao je Solaković.

NA VRH