SARAJEVO

SDA, DF i BPS izabrali nove ministre, Kanton dobiva Vladu

IMENOVANJA Sjednica Skupštine zakazana za ponedjeljak

A. NALO

19.3.2015

Sjednica Skupštine KS na kojoj bi trebala biti izabrana nova vlada koalicionih partnera SDA, DF-a i BPS-a trebala bi biti održana u ponedjeljak. Do tog roka skupštinska Komisija za izbor i imenovanje treba pripremiti odluke o izboru novih premijera i 12 ministara. Potvrdio nam je to jučer predsjedavajući Skupštine Sejo Bukva. 

Boračka pitanja 

Na ruke predsjedavajućeg jučer je stigao i spisak imena šest ministara koje je predložila DF, a odranije su poznata imena budućih članova Vlade iz SDA. 

Za ministra kulture i sporta DF je predložila Samera Rešidata, direktora jedne turističke agencije, dok će Karolina Karačić upravljati Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i raseljene osobe. 

Emira Tanović-Mikulec na čelu je Ministarstva zdravstva, a Predrag Kurteš naslijedit će Nermina Pećanca na mjestu ministra unutrašnjih poslova. Enver Smajkan je ministar pravde i uprave. BPS-u je pripalo Ministarstvo za boračka pitanja, a ta stranka je za ministra kandidirala bivšeg direktora "Parka" Muharema Fišu.

screenshot-6

Kako smo ranije i pisali, osim premijera Elmedina Konakovića, SDA će imati šest ministara. Ministar finansija bit će Jasmin Halebić, prodekan na Univerzitetu u Zenici. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša bit će dugogodišnji član Vlade, arhitekta Čedomir Lukić.

screenshot-5

Raspodjela fotelja

Pomoćnik načelnika Vogošće Senad Hasanspahić zasjest će u fotelju ministra komunalne privrede i infrastrukture, dok će direktor "Komunalca" iz Hadžića Mujo Fišo upravljati Ministarstvom saobraćaja. U političkoj raspodijeli fotelja ilidžanskog vijećnika Elvira Kazazovića zapalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih. 

Godina će im trebati da shvate gdje su došli 

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost, lidera opozicije, u Skupštini KS Adnan Solaković u izjavi za naš list kaže da će vrijeme najbolje pokazati koliko je dobar izbor kandidata za ministre.

- S obzirom na to da nikada nisu obavljali slične funkcije, daj Bože da se snađu. Bit će im potrebno godinu da se uhodaju i shvate gdje su došli i čime treba da se bave. Jedino Predrag Kurteš poznaje svoj resor. Mislim da novi ministri funkciju mogu obavljati i s osnovnom školom, jer imaju 21 ruku u Skupštini koja će ih podržavati. Međutim, to će najviše osjetiti građani, a mi ćemo se kao opozicija truditi da ukazujemo na nepravilnosti - rekao je Solaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.