SARAJEVO

"Toplane" samo čekaju signal Vlade KS da poskupe grijanje

KOMUNALIJE Građane naredne zime dočekuje novi udar na džepove

A. NALO

25.6.2015

Milionske gubitke u poslovanju i nagomilana dugovanja prema "Sarajevogasu" i ova Vlada KS, s premijerom Elmedinom Konakovićem (SDA) na čelu, pokušat će namiriti preko leđa građana, i to uvođenjem novih nameta.

 Novi prijedlog

Spas za "Toplane" Vlada KS, koja je vlasnik preduzeća, isključivo traži u povećanju cijena i uvođenju novog tarifnog sistema, odnosno novog načina fakturiranja računa. Za pokriće takvog poteza Vlada će iskoristiti mišljenje neovisnog stručnog tijela, koje je oformio prethodni saziv u januaru 2013. godine. Još tada je utvrđen novi prijedlog cijena, koje podržavaju i "Toplane".

- Grijanje je najveći problem u KS. Da bismo imali osiguranu sljedeću grijnu sezonu, moramo uplatiti 10 miliona KM. Dobili smo prijedlog novih cijena, a moguće je da će doći do poskupljenja grijanja. Te cijene nisu korigirane više od sedam godina, a vjerovatno će se povećati na osnovu odluke na federalnom nivou - kazao je nedavno Konaković.

U izjavi za "Dnevni avaz" Ženja Ljubuškić iz kabineta direktora „Toplana“ kaže da nove cijene grijanja ne bi riješile problem starih dugova, već bi spriječile nove gubitke u narednom periodu.

- Cijena centralnog grijanja nije se korigirala shodno povećanju cijena plina i drugih energenata. Također, gubitke u poslovanju Kanton nije u potpunosti pokrivao iako je to bio dužan po zakonu. Zato preduzeće nije u mogućnosti izmirivati obaveze prema "Sarajevogasu" - istakao je Ljubuškić.

Prema njegovim riječima, donošenje novog tarifnog sistema prvenstveno podrazumijeva izmjenu načina fakturiranja centralnog grijanja građanima sa 12 mjeseci linearno na sedam mjeseci varijabilni dio, odnosno, ono što se potroši i 12 mjeseci fiksni dio.

Pozitivan učinak

- Novi način naplate olakšao bi "Toplanama" plaćanje obaveza za isporučeni prirodni plin prema “Sarajevogasu" u sezoni grijanja u momentu kada nastaje i potrošnja tog energenta, što bi imalo pozitivan učinak na stabilnost toplifikacionog sistema u sezoni grijanja - pojasnio je Ljubuškić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.