SARAJEVO

Zbog mogućih nestašica plina, kupuju drva i ugalj

Građani se već počeli pripremati za zimu

E. D. - Š. L.

14.8.2015

Iako su kalendarski do zime ostala još četiri mjeseca, građani se već uveliko pripremaju za hladne dane. Mnogi su u strahu i zbog mogućih nestašica plina, pa se pokušavaju snabdjeti čvrstim gorivima.

Kućna dostava

U firmi "Drvosječa", koja se bavi prodajom i kućnom dostavom ogrjeva, kazali su nam da je najveća potražnja za cijepanim drvima. Osim toga, građani još traže mrki i drveni ugalj.

- Cijena metra cijepanih drva je 87 KM. Tona drvenog uglja košta 119, a mrkog 156 KM. Iako je i sada velika potražnja, kako se zima više bliži, očekujemo još veću prodaju ogrjeva - kaže nam Edin Omeragić, komercijalista u firmi "Drvosječa".

Kako nam je rekao Omeragić, posebnu mogućnost pružaju penzionerima, kojih u svojoj bazi trenutno imaju 1.300.

edin-omeragic-drvosjeca

Omeragić: Ponuda penzionerima

- Ogrjev kupuju svi kome treba. Penzioneri mogu kupiti drva na šest rata bez kamata, s tim što su po punoj cijeni od 97 KM po metru - kaže Omeragić.

Najveća potražnja

Građani prosječno uzimaju od šest do sedam metara drva, a ima i onih koji kupe samo dva, ili deset, pa i 15 metara. Najveća potražnja očekuje se u septembru.

U firmi "Oganj-transport" također je povećana potražnja za ogrjevom. Edib Hamzić, direktor ove firme, kaže da je cijena cijepanih drva po metru 80 KM, drvenog uglja 115, a mrkog 149 KM.

Cijene ogrjeva

  • 80 - 87 KM cijepana drva
  • 115 - 119 KM drveni ugalj
  • 149 - 156 KM mrki ugalj

Riječ građana

Kimeta Hećo

kimeta-heco

- Grijem se na centralno i nisam zadovoljna uslugama, jer su preskupi, a ne griju dovoljno. Što se tiče cijena ogrjeva, drva i uglja, za naš standard su previsoke.

Nataša Sikima-Đurović

natasa-sikima-djurovic

- Grijemo se na drva i smatram da je dosta isplativije i zdravije od ostalih načina grijanja. Zadovoljna sam cijenama, do sada smo kupili pola, drugu polovicu najesen.

Dževad Oruč

dzevad-oruc

- Godinama se grijem na plin, navikao sam, mada je skupo. Nekako mi je najlakši za koristiti. Kako god, sve je skupo, običan narod radi samo da plati komunalije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.