SARAJEVO

I DANAS NEMA VODE Građani tvrde da ni u ratu nije bilo gore, zbog redukcija izlaze na proteste

U skoro cijelom Kantonu mjesecima vlada nestašica vode

Autor:F. NUMANOVIĆ - Š. LILIĆ

2.9.2015

Sarajevska naselja Podhrastovi, Breka, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Vratnik, Panjina kula od 11 do 15 sati neće imati vode, saopćeno je na stranici KJKP "Vodovod i kanalizacije“ Sarajevo.

Kao razlog nestanka iz VIK-a navode toplo vrijeme u proteklim mjesecima, rekordnu potrošnju vode u pojedinim zonama, te dotrajalu vodovodnu mrežu na većem dijelu Kantona Sarajevo. 

Postaje neizdrživo

Građani su ogorčeni na Vladu KS, odnosno koalicione partnere SDA, DF i BPS, jer skoro ništa ne čine da unaprijede rad preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Kako su nam jučer kazali mještani ulica Zahira Panjete, Humska, Ruđera Boškovića..., dogorjelo im je do nokata, žive kao za vrijeme rata i opsade grada, jer vode nemaju nikako. 

Oko 3.000 ljudi u skoro 600 kuća ogorčeno je jer vodu moraju sipati u flaše i kanistere, a kada se rezerve potroše, primorani su kupovati vodu. 

Kako nam je ispričala Aiša Zilić iz Pofalića, račune redovno plaćaju iako godinama imaju redukcije. 

- I kada dođe voda, satima puštamo zrak i sve se to plaća. Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ kazali su da postoji kvar, a poslije se nisu javljali. Žalili smo se i Općini Novo Sarajevo, Mjesnoj zajednici Pofalići, inspekciji, ali niko ne želi pomoći. Nama je isto kao u ratu, jer se moramo snalaziti da bismo preživjeli - kazala je Zilić. 

nema-vode

Vodu sipaju u flaše i kante

Ogorčen je i Husnija Smailhodžić, koji nam je rekao da probleme s vodom imaju već punih 10 godina, a da je situacija s vremenom sve teža. Kaže da su nadležni samo pred izbore građanima zamazali oči, a ništa nisu popravili. 

- Više ne znamo kome da se obratimo jer niko ne želi pomoći. Najgore je tokom posljednje dvije godine. Bili smo kod načelnika Nedžada Koldže (SDA) i nakon toga oni su postavljali neke ventile, ali stanje se nije popravilo. Očekivali smo da će se neko pobrinuti, ali više ne možemo izdržati - ogorčen je Smailhodžić. 

Stanari zgrada u Geteovoj ulice na Alipašinom Polju jučer su bez vode ostali u 15.30 sati. Kako nam je kazala jedna sugrađanka, koja nam je poslala i fotografije, voda im je isključena bez ikakvih najava. 

I stanovnici Breke razočarani su zbog stalnih noćnih redukcija. Aida Korjenić ističe da su počele i dnevne redukcije, jer su im u nedjelju skoro tokom cijelog dana ventili bili zavrnuti. 

Visoke temperature

- Riječ sramota je više neupotrebljiva za redukcije u svako doba dana bez najava. Kada nazovem ViK, kažu mi da je velika potrošnja, da građani zalijevaju bašte. Zbog noćnih redukcija u kadi poredam kante, napunim ih i vratim se u 1992. godinu - rekla je Korjenić. 

aida-korjenic1

Korjenić: Vratim se u '92. godinu

Iz ViK-a su kazali da su redukcije prisutne zbog veoma visokih temperatura koje uzrokuju lošu hidrološku situaciju na svim izvorištima te da se loše stanje može očekivati i u narednom periodu. 

Stalno u strahu 

Zilić je kazala da ujutro kada ustanu, za umivanje moraju koristiti vodu iz flaša. 

- I kada dođe voda, nikada ne znamo kad će nestati, stalno smo u strahu. Ista je situacija i zimi. Tada govore da je vrelo mutno i zbog toga ne mogu pustiti vodu. Kažu da je rezervoar na Kobiljoj Glavi i da nije dovoljno jak - tvrdi Zilić. 

Bez vode i u Hrasnici 

Problem s vodom imaju i stanovnici Hrasnice. Edina Mraković rekla nam je da cijelo ljeto redukcije traju od ponoći do jutarnjih sati. 

- To je grozno. Nema vode za piće, a kamoli za tuširanje. Zvali smo dispečere u ViK-u i rekli su da je tako u svim dijelovima grada - rekla je Mraković. 

Truje li Vlada svoje građane

U danima vikenda medicinsku pomoć u Hitnoj pomoći zatražilo je 1.670 pacijenata, a većina njih se žalila na stomačne tegobe. 

- I dalje je stomačni virus vodeće oboljenje. Pacijenti se žale na proljev, povraćanje, malaksalost i temperaturu. Riječ je o pacijentima koji su došli s mora, s jezera, izletišta... Sve su sporadični slučajevi i ne znamo gdje je izvor bolesti - kazala je direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović. 

Mada zvanično niko nije mogao potvrditi, Sarajlije su sve više u strahu da obolijevaju zbog redukcija vode, odnosno zbog zamućenih izvorišta i prljavih cijevi. Mnogi se pitaju truju li na ovaj način Vlada KS i njeno preduzeće ViK svoje građane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.