SARAJEVO

Gradonačelnik Sarajeva otvorio Međunarodnu konferenciju "Energetska efikasnost i lokalna zajednica"

U okviru manifestacije "Energetski dani Sarajevo 2015."

Redakcija

16.9.2015

"Energetska efikasnost i lokalna zajednica", tema je međunarodne konferencije u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju - Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu - energetska efikasnost (GIZ), koja je danas počela u Sarajevu u okviru manifestacije "Energetski dani Sarajevo 2015.".

Pored predstavnika gradova-potpisnica Memoranduma o razumijevanju s ciljem "stvaranja mreže energetski efikasnih glavnih gradova i jugoistočnoj Evropi", Frajburga, Zagreba, Tirane, Podgorice, Skoplja i domaćina - Sarajeva, konferenciji prisustvuju i predstavnici općina i gradova iz BiH, te bh. kompanija iz javnog i privrednog sektora.

Uz riječi dobrodošlice, konferenciju je otvorio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, istakavši potrebu o provođenju proaktivne energetske politike.

- Grad Sarajevo je u martu 2009. godine potpisao Povelju gradonačelnika, čime se pridružio Uniji od preko 6.000 gradova Evrope, okupljenih sa ciljem osiguranja racionalnog korištenja i upravljanja energijom u urbanim sredinama, a sukladno postojećem europskom pravnom okviru u toj oblasti", istakao je Komšić, te dodao da je Grad Sarajevo u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima", između ostalog, u septembru 2010. potpisao Izjavu o politici gospodarenja energijom i zaštiti okoliša i time postavio temelje energetski održivom razvoju Sarajeva.

U svom obraćanju Komšić je kazao da je Grad Sarajevo, zajedno sa kolegama iz Frajburga, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice, te predstavnicima GIZ-a, u aprilu 2012. godine, potpisao Memorandum o razumijevanju za "Stvaranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova u jugoistočnoj Evropi, te da u ovom momentu Grad Sarajevo  pokreće inicijativu za osnivanje Kluba „Sporazuma gradonačelnika/načelnika u BiH", koji bi omogućio razmjenu iskustava i znanja, zajedničke nastupe, te iniciranje priprema projekata za apliciranje u EU fondove - naglasio je gradonačelnik.

Ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach odao je priznanje Gradu Sarajevu, gradonačelniku Komšiću i njegovim saradnicima na liderstvu u organizaciji ove izvanredne konferencije, koja predstavlja doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

- Grad Sarajevo  pokazao je vodstvo u BiH u očuvanju zdravog okoliša i racionalnog korištenja energije,te se na taj način, svrstao u evropsku porodicu koja brine o ekološkoj budućnosti Evrope i svijeta - istakao je ambasador Hellbach.

Prisutnima se obratio i Johannes Elle, menadžer Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ), izrazivši zadovoljstvo što je danas ovdje i što svojim prisustvom potvrđuje svu podršku koju GIZ pruža Gradu Sarajevu.

- Njemačka je zemlja koja je posvećena energetskoj efikasnosti i uklanjanju efekata globalnog zatopljenja. Na osnovu toga, nama je zadovoljstvo da možemo podržati Grad Sarajevo u njegovom pristupu građanima, zajednici eksperata, ali i vlastima na svim nivoima kroz ovu konferenciju koja se danas održava - kazao je Elle, te dodao kako je jedan od veoma važnih ciljeva Energetskih dana Sarajevo 2015. upravo da se građani informišu o energetskoj efikasnosti.

- Pozvao bih sve građane Sarajeva i šire da učestvuju u ovim Danima i da ostvare korist iz svih informacija koje su im dostupne, kao i znanja eksperata. Kroz energetsku efikasnost ne samo da možemo ublažiti utjecaj promjena klime, već možemo poboljšati i naše privatne živote - naglasio je Elle.

Na ovoj konferenciji, u sklopu koje će biti održane tri sesije, prezentirat će se institucionalni i zakonski okviri, primjeri dobre prakse, projekti javnih i privatnih preduzeća, te finansijski i tehnički mehanizmi podrške iz oblasti energetske efikasnosti u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.