Pojačane kontrole Veterinarske inspekcije

Uoči Kurban-bajrama

Redakcija
22.09.2015 13:35

U povodu predstojećeg Kurban-bajrama veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od 16. septembra 2015. godine vrše pojačane inspekcijske nadzore nad prometom sitne i krupne stoke na stočnoj pijaci u Bojniku.

Prilikomo cjelodnevnih nadzora inspektori kontrolišu da li vlasnici posjeduju obavezno zdravstveno uvjerenje za životinje koje izdaje nadležna veterinarska stanica, kao i da li su životinje vakcinisane protiv bruceloze, te propisno obilježena ušnim markicama. Pored toga, prvog i drugog dana Kurban-bajrma, kao i svake godine, inspektori će vršiti veterinarsko-zdravstveni pregled prilikom klanja kurbana, koje će se obaviti u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH na imanju Gazi Husrev-begove medrse.

Kako bi izbjegli rizik od zaraznih bolesti preporučujemo građanima da kurbane kupuju od vlasnika sa urednom dokumentacijom o zdravlju i porijeklu životinje. Također, savjetujemo da se klanje kurbana obavlja u registriranim klaonicama koje se vrši pod nadzorom veterinarske inspekcije, nakon čega će nadležni inspektor izdati odgovarajuću potvrdu o ispravnosti mesa.

Podsjećamo da se okupljanje i trgovina životinjama može vršiti samo na mjestima ili objektima koja posjeduju veterinarsko-zdravstvenu saglasnost Ministarstva privrede KS i koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije, a to je u ovom momentu jedino stočna pijaca u Bojniku. Za svako nezakonitog okupljanje, odnosno nelagalnu trgovinu kurbanima, inspektori će poduzimati zakonom predviđene mjere.

NA VRH