SARAJEVO

Održano predavanje o suzbijanju ambrozije na području Novog Grada

U multimedijalnoj Sali Općine

Fena

23.10.2015

Profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru i predsjednik Udruženja građana za ljekovito bilje i njihove proizvode Sarajevo prof.dr. Nezir Tanović održao je predavanje o temi “Suzbijanje ambrozije na području općine Novi Grad Sarajevo - Stop ambroziji”.

Predavanju, koje je održano u multimedijalnoj Sali Općine Novi Grad Sarajevo, prisustvovali su predstavnici Općine,  KJKP „Park“ i drugih firmi, nastavnici, profesori  i učenici osnovnih i srednjih škola predstavnici ekoloških sekcija, aktivisti.

Šef odsjeka za privredu Općine Novi Grad Džemaludin Kahrović naglasio je značaj kontinuiranog rada na suzbijanju ambrozije, te da će u tom procesu aktivno djelovati Služba civilna zaštite Općine Novi Grad i preduzeće „Park“.

Cilj projekta “Suzbijanje ambrozije na području općine Novi Grad Sarajevo - Stop ambroziji” je kontrola širenja ambrozije i smanjenje broja osoba alergičnih na tu biljku, a realizacijom projekta značajno će se smanjiti posljedice i štete koje sa sobom nosi intenzivno širenje ambrozije.

U svom izlaganju Tanović je objasnio koje opasnosti po zdravlje ljudi koje može uzrokovati ta korovska biljka, a govorio je i o ekonomskim štetama za poljoprivredne usjeve, historijatu biljke, njenoj najvećoj koncentraciji na području općine Novi Gradi i načinu uništavanja ambrozije.

Projekt će biti implementiran duži vremenski period, a kako je najavio Tanović, planirano je održavanje besplatne edukacije o ambroziji za zainteresirane škole i ekološke sekcije kao i druge subjekte, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Uništavanje ambrozije je regulisano Odlukom o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste - Ambrosia artemisifolia L.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.