SARAJEVO

SARAJEVO Komesar će za svoj rad odgovarati ministru i Vladi KS

Šta donose izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima

Autor:E. DRAGUNIĆ

10.12.2015

Policijski komesar KS ubuduće će moći disciplinski odgovarati za svoj rad, što do sada nije bio slučaj. To, između ostalog, stoji u Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona u unutrašnjim poslovima, koji je jučer usvojen na sjednici Vlade KS, a pred kantonalnim zastupnicima trebao bi se naći 21. decembra.

Nekoliko izmjena

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko (SBB), koji je predlagač novog zakona, rekao je jučer za "Avaz" da je postojeći zakon donesen 1996., ali i pretrpio nekoliko izmjena 1999., 2000. i 2002. godine.

- Očigledno je da postoji urgentna obaveza donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima KS da bi se uskladio s federalnim, koji je donesen u oktobru 2014. Novim zakonom jasnije se preciziraju nadležnosti ministra i policijskog komesara, jer je u važećem zakonu dolazilo do preklapanja nadležnosti. Ubuduće se jasno definira da Ministarstvom rukovodi ministar, a da je policijski komesar za svoj rad odgovoran ministru i Vladi KS - rekao je Jusko.

Novim zakonom, kako kaže, Uprava policije će, umjesto dosadašnje osnovne organizacione jedinice, postati uprava unutar Ministarstva koja ima status policijskog organa i budžetskog korisnika. Također, definira se rad i sastav Nezavisnog odbora kod izbora i ocjene rada policijskog komesara, a koji je nejasan u sadašnjem zakonu.

Dva kandidata

- Nezavisni odbor upravlja postupkom izbora policijskog komesara i predlaže dva kandidata Vladi, koja imenuje komesara. Također, mnogo jasnije definirana je i uloga Odbora za žalbe javnosti, čime bi civilna kontrola nad radom policije bila mnogo efikasnija - kazao je ministar Jusko.

Zakon kao model za ostale kantone

Ministar Jusko kaže da je ovaj prijedlog zakona sačinjen u saradnji s OHR-om, delegacijom EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH. 

- Naglašena je spremnost OHR-a, EU i SAD da podrže usvajanje ovog zakona. Time će ovaj novi zakon poslužiti kao model za usvajanje istih zakona i u ostalim kantonima u FBiH - rekao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.