SARAJEVO

SARAJEVO Đaci OŠ "Isak Samokovlija" zaraženi vaškama!

Roditelji zabrinuti zbog dešavanja u školi

S. BIHORAC

24.12.2015

Roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu „Isak Samokovlija“ zaprijetili su Upravi da će prestati slati djecu na nastavu. Kako su nam ispričali neki od njih, u ovoj je školi posljednjih godina mnogo problema, pojavile su se vaške kod djece, u učionicama nema grijanja, zgrada prokišnjava...

Poslali pismo

Naša ekipa posjetila je jučer ovu školu, a Indira Smajić, članica Vijeća roditelja, kazala nam je da, nasreću, njeno dijete nije zaraženo te se pita kako je moguće da se svake godine u ovoj školi pojave vaške. 

- Osim toga, grijanje je katastrofalno, djeca se mrznu. Primorani su se grijati grijalicama. Zar ih nije sramota da u 21. stoljeću škola liči na ruglo, da nema osnovnih uvjeta za rad - ogorčena je Smajić.

indira-smajic

 Smajić: Vaške svake godine

No, roditelje najviše brine činjenica da su djeca zaražena vaškama, a da problem niko ne rješava. Zbog toga je prije dva dana održan hitan sastanak Uprave i roditelja.

Sve navode roditelja jučer nam je potvrdila i Mirsada Jaganjac, v. d. direktorice.

- Vaške kod djece postoje i na sastanku s roditeljima razgovarali smo o tome kako zajednički riješiti problem. Dogovoreno je da učiteljice svake sedmice pregledaju svako dijete pojedinačno, na što su roditelji pristali. Najviše zaraženih je u produženom boravku i nekoliko u višim razredima - kazala je Jaganjac.

Prema njenim riječima, Uprava i uposlenici škole ne osjećaju krivicu jer redovno dezinficiraju sve prostorije. 

mirsada-jaganjac

 Jaganjac: Redovne dezinfekcije

- Najodgovorniji su roditelji koji ne pregledaju svoje dijete. Sada smo im poslali pismo u kojem ih obavještavamo da djecu pregledaju svaki put kada krenu u školi. Jedino tako možemo stati ovom problemu ukraj - istakla je Jaganjac. 

Dotrajao parket

Što se tiče ostalih problema, direktorica kaže da ih nije mogla riješiti za dva mjeseca, koliko je na čelu škole. 

- Na ovoj školi se ništa nije mijenjalo otkako je napravljena, fiskulturna sala prokišnjava, parket je dotrajao, prozori su loše postavljeni... Najviše pomažu roditelji djece, koji kupuju grijalice i konvektore i doniraju školi - kazala je Jaganjac.

Ne slati djecu u školu

S druge strane, Aldin Heljić, čije dijete pohađa ovu školu, rekao nam je da bi roditelji djecu koja imaju vaške trebali ostaviti kod kuće, a ne slati u školu da zaraze ostalu djecu.

aldin-heljic

Heljić: Roditelji neodgovorni 

- Neodgovorni su roditelji. Nije nikakva sramota reći da dijete ima vaške. Zato se roditelji ne trebaju stidjeti i trebaju dijete ostaviti kod kuće dok se vaške ne istrijebe - rekao je Heljić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.