SARAJEVO

DAN RUŽIČASTIH MAJICA U SARAJEVU Prijavite vršnjačko nasilje, spasite nečiji život

Ispred sarajevske Katedrale Srca Isusovog

Mi. K.

24.2.2016

U Sarajevu je "Danom ružičastih majica" prvi put obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja koji se 24. februara svake godine obilježava u svijetu.

Tim povodom je ispred sarajevske Katedrale Srca Isusovog u centru grada upriličena ulična kampanja "Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/sama" s ciljem prevencije nasilja u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini.

Tabu tema

Kampanja je pokrenuta u organizaciji je Udruženja za razvoj društva "Kap", a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH. 

Tema vršnjačkog nasilja u BiH je "tabu tema" o kojoj nerado govori cijelo društvo, istakla je glasnogovornica Udruženja Merima Spahić. 

- Tema vršnjačkog nasilja je tabu tema kao i mnoge druge koje su životno važne. Imam dvoje djece i nikada nijedno nije došlo kući i reklo da su obrađivali ovu temu u školi. Zanimljivo je da na nivou BiH ni na ijednom drugom nivou nemamo nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju što govori o nebrizi društva o ovom problemu - rekla je Spahić. 

Prema njenim riječima, u okviru kampanje, svim osnovnim i srednjim školama FBiH danas će biti dostavljen film "Ti nisi sam/ sama" koji je fokusiran na djecu koje su žrtve vršnjačkog nasilja. 

- Film je informativno-edukativnog karaktera i slobodan je svim građanima i medijima za emitovanje. U njemu se obraćamo djeci koje su žrtve nasilja, problem je što djeca ne prijavljuju da su žrtve i pokušavamo ih animirati da to urade. Djeca očigledno ne vjeruju da će se nešto desiti ako prijave i zato je današnja poruka djeca to učine: prijavite nasilje nekome, roditeljima, školi, policiji, nastavniku, bilo kojem autoritetu - istakla je Spahić.

SOS broj

U planu je formiranje prvog SOS broja namijenjenog djeci gdje će moći prijaviti vršnjačko nasilje. 

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović prisustvovala je obilježavanju Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U obraćanju novinarima istakla da se o vršnjačkom nasilju nije ozbiljno razgovaralo te da je u tom pogledu zakazala i društvena zajednica.

Dodala je da je nakon samoubistva četrnaestogodišnjeg Mahira Rakovca resorno ministarstvo organiziralo koordinaciju s kantonalnim ministarstvima. 

- Nažalost, nisu se svi ministri odazvali te ćemo nastojati s njima razviti saradnju - rekla je ministrica Dilberović.  

Rezultat te koordinacije je niz preporuka, među kojima su, navela je ona, pojačane mjere inspekcijskog nadzora u školama, dodatna edukacija nastavnog osoblja, roditelja i učenika, ali i vođenje javnih kampanja o važnosti prevencije nasilja među vršnjacima.

- To su obavezni provoditi kantonalni ministri – istakla je Dilberović.  

U rješavanju problema vršnjačkog nasilja treba raditi, prema njenim riječima, prije svega na prevenciji, za šta će u ovogodišnjem budžetu biti izdvojena sredstva.

Najavila je da su u začetku pregovori s Federalnim zavodom za zapošljavanje u vezi sa zapošljavanjem 250 stručnih osoba, što bi sufinansiralo Federalno ministarstvo obrazovanja. Te osobe  bi u kantonima radile na sprečavanju vršnjačkog nasilja.

- U tom pogledu politike u kantonima nisu ujednačene te nam je cilj da idemo ka ujednačavanju obrazovnih politika koje se odnose na vršnjačko nasilje – kazala je Dilberović.

Majica simbolisala dječakovu podršku 

Dan ružičastih obilježava se u svijetu posljednje srijede u mjesecu februaru. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je u školu došao u ružičastoj majici. 

Ispostavilo se kako je majica simbolisala dječakovu podršku njegovoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. 

Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.