SARAJEVO

Gradonačelnik Komšić i generalni sekretar Ankare razgovarali o mogućim lokacijama za Trg prijateljstva Ankare u Sarajevu

Obišli tri potencijalne lokacije

Aj. B.

7.4.2016

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka danas su nakon prijema u Gradskoj upravi, zajedno sa generalnim sekretarom Gradske uprave Ankare Asimom Balcijem obišli tri lokacije u Sarajevu na kojima bi bilo moguće graditi ili urediti Trg prijateljstva Ankare u Sarajevu, saopćila je Gradska uprava Sarajeva.

Delegacije su obišle Merhemića trg, park iza Druge gimnazije i Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović. Čelnici Grada Sarajeva su delegaciju Ankare odveli i na Bijelu tabiju, kako bi ih upoznali sa ovom znamenitosti grada, koju je neophodno obnoviti.

"Prilikom naše posjete Turskoj prošle godine začeta je ideja da Grad Ankara izgradi/uredi jedan trg u Sarajevu, koji bi nosio njeno ime. Delegaciji Ankare koja je u posjeti našem gradu povodom obilježavanja 6. aprila ponudit ćemo nekoliko lokacija za taj trg. Gradsko vijeće Grada Ankare će potom  analizirati te lokacije, te donijeti odluku o tome gdje žele graditi/urediti park”, kazao je Komšić.

Balci je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu i nadu da će se uskoro projekat izgradnje trga realizovati.

"Nakon današnjeg razgovora s gradonačelnikom Komšićem, iznaći ćemo načine da konkretizujemo saradnju definisanu Sporazumom o bratimljenju Sarajeva i Ankare 1994. godine“, rekao je Balci, te dodao da Ankara nema nijedan trg u svijetu koji nosi njeno ime te da će sarajevski biti prvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.