SARAJEVO

KANTON SARAJEVO Usvojena Lista poslodavaca za obavljanje pripravničkog staža

Prvo radno iskustvo za 449 pripravnika

Aj. B.

7.4.2016

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Listu aplikanata – poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika svih stručnih sprema prema kojoj će 449 pripravnika bez radnog iskustva imati mogućnosti zapošljavanja i osposobljavanja za samostalan rad u struci, a koji su prije objave Javnog poziva objavljenog  krajem 2015. godine bili evidentirani na listama nezaposlenih, saopćila je Press-služba KS.

Za ovu namjenu izdvojeno je  2.768.718 KM,  a  među 449 pripravnika njih 338 ima VSS i VŠS i 111 SSS i KV stručnu spremu.

Služba za zapošljavanje KS će sa poslodavcima koji su obuhvaćeni Programom sufinansiranja zapošljavanja pripravnika potpisati Ugovor o radu sa osobama iz ciljne skupine, te izvršiti njihovu prijavu na penzijsko i invalidsko, te zdravstveno osiguranje, mjesečno (12 mjeseci za VSS i VŠS i 6 mjeseci za SSS i KV stručnu spremu), refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600 KM za VSS i VŠS, te 500 KM za SSS i KV stručnu spremu po novouposlenoj osobi za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa.

Iznimno od prethodnog stava, pripravnici medicinske struke VSS i VŠS po ovom programu zapošljavaju se na period od 6 mjeseci i uz ista prava kao i drugi pripravnici.

Poslodavci koji prijem pripravnika vrše u skladu sa Zakonom o državnim službenicima, odnosno putem Agencije za državnu službu, nisu mogli učestvovati u ovom programu kao ni poslodavci koji nemaju prijavljenih uposlenika na PIO/MIO.

Među kriterijima pristiglih aplikacija  u okviru vrednovanja vrste djelatnosti poslodavaca, najviše bodova su nosile proizvodne i turističke djelatnosti. Takođe prednost su imali poslodavci koji su upošljavali suficitarna zanimanja na tržištu rada.

Poslodavci koji su ranije bili uključeni u ovakve programe, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima (nisu primili radnike ili ne vraćaju redovno anuitete), nisu mogli  učestvovati u ovom programu. Poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu u prethodne tri godine, a nisu zadržali bar 60 posto sufinansiranih osoba u radnom odnosu po okončanju perioda sufinansiranja, takođe nisu učestvovali u ovom programu (ovaj kriterij se nije  odnosio na javne ustanove i državne institucije koje posluju preko trezora).

Lista poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u ovom programu biće objavljena na web stranici Službe za zapošljavanje KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.