SARAJEVO

NENADIĆ S EKSPERTIMA SVJETSKE BANKE: Unaprijediti organizaciju sudova

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo

Fena

25.5.2016

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić, sa saradnicima, primio je jučer predstavnike Svjetske banke koji su ga upoznali o preduzetim aktivnostima na izradi projekta analize poslovnog okruženja u FBiH, radi analize nagomilanih problema u oblasti privrednih sporova.

Prezentirani su mogući modaliteti koji će biti razmotreni sa pravnog i finansijskog aspekta, a koji bi trebali rezultirati rješavanjem velikog broja neriješenih sudskih postupaka, kao i skraćenjem njihovog trajanja, te postizanjem veće efikasnosti u rješavanju privrednih predmeta.

Na osnovu rezultata analize, u saradnji sa svim relevantnim učesnicima procesa, bit će predloženo najoptimalnije rješenje kojim će biti unaprijeđena postojeća organizacija sudova ili formirani posebni privredni sudovi za FBiH ili pojedine kantone.

Nenadić je informirao predstavnike Svjetske banke o problematici rada i funkcionisanja pravosudnih organa u Kantonu Sarajevo, te je istakao neophodnost tretiranja planiranih aktivnosti u okviru mjera predviđenih Strategijom za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018.

svjetskabanka

Nenadić s predstavnicom Svjetske banke

Također, naglasio je potrebu rješavanja uzroka koji su doveli do preopterećenosti sudova rješavanjem skoro milion neriješenih komunalnih predmeta sa oko 100.000.000 KM nenaplaćenih potraživanja po tom osnovu.

Ministar je skrenuo pažnju konsultantima Svjetske banke na problem s podjelom nadležnosti u BiH, postojanjem više nivoa vlasti s podjeljenom nadležnošću, a posebno na problem nadležnosti u vezi komunalne privrede i odgovarajućih presuda Ustavnog suda FBiH po tom pitanju.

Ukazao je i na rizike uspostave novih institucija zbog dužine donošenja propisa i upošljavanja novih sudija i službenika u sudovima, nepostojanja dovoljno budžetskih sredstava za te namjene, te dao odgovarajuće druge prijedloge s ciljem bržeg rješavanja problema iz oblasti privrede, a posebno komunalne privrede, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.