SARAJEVO

Nije istina da je Sarajevo imalo prvi električni tramvaj u Evropi

Čeh Jan Čihak, autor knjige "Sarajevo - Tramvaji i trolejbusi", tvrdi za "Avaz"

E. DRAGUNIĆ

30.10.2016

Najstariji sarajevski tramvaji zapravo su oni koji su prošle godine stigli u ovaj grad kao donacija turskog grada Konije. Izrađeni su početkom šezdesetih, a prije Sarajeva i Konije 30 godina su saobraćali u njemačkom Kelnu. Ovo je u razgovoru za "Avaz" kazao Čeh Jan Čihak, autor knjige "Sarajevo - Tramvaji i trolejbusi".

Stare slike

Knjiga prati razvoj tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja u našem gradu od nastanka pa do danas i donosi dosta zanimljivih informacija i posebno starih arhivskih slika. Čihak je veliki zaljubljenik u istraživanja o javnom gradskom prijevozu i to mu dođe kao hobi. 

Posebno je zavolio Sarajevo, u koje od 2006. dolazi po nekoliko puta godišnje. U šali kaže da se napio previše vode s Baščaršije i da se zato vraća u naš grad. Zainteresirao se za sarajevske tramvaje i trolejbuse jer su, kako kaže, mnogi porijeklom iz bivše Čehoslovačke.

jan-cihak-s-knjigom

Čihak s knjigom: Višegodišnja istraživanja

- Došao sam kao turista s ruksakom na leđima i razgledao. Ubrzo sam upoznao puno ljudi i ostvario mnoga prijateljstava. Nekad 2010. godine otišao sam u remizu GRAS-a i dobio dozvolu da uđem i napravim nekoliko fotografija parkiranih tramvaja. Veliku zahvalnost dugujem Samiri Kadić, portparolu GRAS-a, koja mi je tada poklonila monografiju o javnom gradskom prijevozu koju je izdalo ovo preduzeće. Međutim, to mi nije bilo dovoljno pa sam odlučio sam započeti istraživanje o tramvajima i trolejbusima u Sarajevu i tako je sve počelo - kaže Čihak.

Otac trolejbusa

S oduševljenjem priča o tramvajima i njihovom historijatu u našem gradu. Osim činjenice da je prvi tramvaj koji su vukli konji u Sarajevo stigao 1885. godine, Čihak ruši legendu o prvom električnom tramvaju.

- Mit o tome da je Sarajevo imalo prvi električni tramvaj u Evropi nije istina. Doduše, Sarajevo je četvrti grad u Austro-Ugarskoj koji je imao takav tramvaj, a to je bilo 1895. godine. Prije njega deseci drugih gradova širom Evrope imali su ovakav tramvaj - ističe Čihak.

Savremeni tramvaji, slični današnjima, došli su 1961. u naš grad. S druge strane, prvi trolejbus, kako kaže Čihak, stigao je 1939. godine, ali nakon probne vožnje, dugo nije bio u funkciji.

- Današnja trolejbuska mreža izgrađena je 1984. godine. Otac modernih sarajevskih trolejbusa je Emerik Blum, direktor ''Energoinvesta'' i bivši gradonačelnik Sarajeva - ističe Čihak.

Potrebne promjene u GRAS-u

Čihak smatra da je sve dostupne informacije o tramvajima i trolejbusima u Sarajevu unio u knjigu. 

- Moja ideja je bila da se otvori diskusija o javnom prijevozu u Sarajevu na osnovu činjenica koje sam naveo u ovoj knjizi. Vidimo da je situacija u GRAS-u katastrofalna i potrebne su promjene - kaže Čihak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.