SARAJEVO

Dug dosegao cifru od 80 miliona KM: „Toplane“ isključuju grijanje neplatišama!

Preduzeće od 1996. godine potražuje dugovanja

A. NALO

4.11.2016

Zbog neredovnog plaćanja računa za grijanje, preduzeće "Toplane" od 1996. godine do danas od građana Sarajeva potražuje čak 80 miliona KM. Koliko je veliki problem dugovanja s kojim se suočavaju u ovom preduzeću, najbolje ilustrira podatak da je na Općinskom sudu u Sarajevu podignuto 175.000 tužbi protiv dužnika!

Otplata na rate 

Tokom zime, inače, putem “Toplana” zagrijava se oko 53.000 stanova i poslovnih prostora. 

- Da ne bi došlo do zastare predmeta na Sudu, a protiv građana koji ne žele platiti našu uslugu, moramo stalno obnavljati i podnositi zahtjeve za izvršenje. Međutim, prije nego što posegnemo za tom mjerom, građanima šaljimo opomene pred utuženje, isključenje, pokretanje tužbe - kazao je Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora „Toplana“. 

Također, zbog ogromnog duga za grijanje, kako je on istaknuo, s centralnog toplovodnog sistema morali su isključiti 1.300 korisnika.

Da bi se povećala naplata, „Toplane“ su počele slati i svoje ekipe na teren da razgovaraju s građanima o načinu otplate nastalog duga na rate. 

- Čim neko plati ono što nam duguje, o tome obavijestimo nadležni sud i povlačimo predmet. Također, Sudu sugeriramo da su nam prioritet veliki dužnici - rekao je Ljubuškić. 

Plaćanje računa

Često se dešava da zbog nemogućnosti plaćanja računa, radova u stanu i odlaska van zemlje građani žele isključiti grijanje u svojim domovima. Međutim, to mogu uraditi samo privremeno.  

- Osim zakona, isključenje je regulirano i Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije i prema tome trajno isključenje nije moguće. U slučaju privremenog isključenja sa sistema, korisniku se obračunava naknada za vrijeme isključenja, što predstavlja 40 posto od ukupne cijene grijanja - istakao je Ljubuškić.

Kako se može isključiti sa sistema

Da bi se realizirao zahtjev vlasnika stana za samoinicijativno isključenje grijanja, on mora dobiti saglasnost stanara iz svog ulaza. Također, uvjet je da izmiri dugovanja prema „Toplanama“, da zaključi ugovor o privremenom izdvajanju iz toplifikacionog sistema, plati troškove isključenja, omogući radnicima obilazak stana ili poslovnog prostora zbog mogućih malverzacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.