SARAJEVO

Curić: Ne smijemo dozvoliti da nam domovi liče na azilantski centar

Direktor Studentskog centra za "Avaz"

A. NALO

24.12.2016

Studentski centar, koji upravlja domovima u Nedžarićima i na Bjelavama, dobio je novog direktora. Umjesto Emira Kadrića, na ovoj poziciji u naredne četiri godine bit će Tarik Curić, čiji mandat započinje s prvim danom 2017. godine. 

Povećati profit

- Želja mi je da zajedno s Univerzitetom u Sarajevu napravimo najbolji studentski smještaj. S obzirom na to da težimo ka Evropskoj uniji, ne smijemo dozvoliti da nam domovi liče na azilantski centar i zato moramo težiti tome da imamo savremene sobe, kojih se nećemo postidjeti u 21. stoljeću. Moramo imati vešeraje, čitaonice, utopljene zgrade - kazao je Curić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.  

Svoj optimizam temelji na činjenici da firma ima veliku perspektivu, s obzirom na to da se bavi i ugostiteljstvom te da ima objekte na području grada i u pojedinim fakultetima. Ta se grana, kaže, mora razvijati jer je profitabilna.

tarik-curic111

Curić: Godišnji profit firme 13 miliona KM

- Naravno, sve što smo zamislili, nećemo moći realizirati preko noći. Ipak imamo omču oko vrata, a to su dugovi prema dobavljačima, neplaćeni doprinosi... Trenutno je to oko 10 miliona KM. Smatram da vrlo brzo možemo izaći na zelenu granu jer smo budžetski korisnici, jer imamo svoju zaradu, insistirat ćemo na tome da nam kantoni uplate ono što nam duguju - ističe Curić. 

Prema njegovim riječima, uskoro će biti urađene analize te studiozni strateški planovi koji će unaprijediti razvoj studentskih domova na Bjelavama i u Nedžarićima, u kojima ima 260 uposlenika. Inače, godišnji profit firme je 13 miliona KM.

Bolji dani

- Kada je u pitanju Dom na Bjelavama, mislim da ćemo naredne godine dobiti novac za renoviranje još jednog paviljona. Što je odlična vijest i to znači da nam dolaze bolji dani. Na ovoj lokaciji imamo i dva montažna paviljona i njihova upotreba je upitna. Oni zahtijevaju detaljne rekonstrukcije jer ih je nemoguće samo renovirati. Ostali objekti daju se obnoviti - kaže Curić.

Otvorenje novog odjela 

Jedan od prioriteta nove uprave bit će otvorenje odjela za projektiranje i izradu projekata.

- To će nam pomoći da možemo aplicirati za neke projekte na svim nivoima vlasti, kao i prema međunarodnim institucijama. Pomoću toga moći ćemo tražiti pomoć za utopljavanje, moći ćemo razmjenjivati studente... - ističe Curić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.