SARAJEVO

Zbog slabog održavanja tunela na Ciglanama: Građani i vozači žale se na smeće i prašinu

Za mnoge građane, tunel je prečica do UKCS-a, škole, fakulteta…

Autor:I. B.

4.10.2017

Tunel u sarajevskom naselju Ciglane, ukupne dužine 300 metara, u posljednje vrijeme je zapušten i slabo se održava. Iz tog razloga, mnogi mještani okolnih naselja, počevši od Koševskog Brda, Velešića i Ciglana žale se na velike količine prašine i smeća koje nerijetko završe i na saobraćajnici.  

- Dok se druge ceste po gradu redovno čiste, izgleda kako nikom nije “palo na pamet” da, barem jednom mjesečno, ako ne i češće temeljito sapere saobraćajnicu unutar ovog tunela – naglašava nezadovoljni sugrađanin pokazujući na vreće smeća koje, tvrdi, niko ne vozi.

Tunel kao prečica

Podsjeća kako mnogi građani upravo ovaj tunel koriste kao prečicu za brži dolazak do Univerzitetskog kliničkog centra pa je ovom dionicom velika frekvencija vozača ali i pješaka, naročito u poslijepodnevnim satima kad su predviđeni termini za posjete odnosno kad se ljudi vraćaju sa posla.

Osim toga, u jutarnjim i večernjim satma tu se često mogu vidjeti i učenici iz Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u Velešićima, a istim putem također se kreću studenti Građevinskog, Arhitektonskog te drugih fakulteta smještenih na Koševu.  

Planirano čišćenje

Iako su za nepropisno odlagane otpada prediđene novčane sankcije u iznosu od 100 do 6000 maraka, portparol preduzeća “Rad”, Mirza Ramić naglašava kako ni to nije prepreka nesavjesnim građanima.  

- Krajem ove ili početkom naredne sedmice ekipe preduzeća “Rad” zadužene za čišćenje i pranje javnih površina trebale bi izaći na teren. Planirano je da se očisti saobraćajnica ali i da se pokupi smeće kojeg nesavjesni građani ostavljaju unutar tunela - poručio je Ramić.

Smeće i prašina čest su prizor

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.