SARAJEVO

Na proljeće kreće gradnja kružnog toka na Vogošćanskoj petlji

Avaz.ba

24.12.2017

Vogošća se u posljednje vrijeme suočava s problemom velikog broja automobila koji svakodnevno prolaze kroz ovo mjesto. Prema mjerenjima "Cesta Federacije BiH", dnevno kroz Vogošću prođe više od 20.000 automobila te često u jutarnjim i popodnevnim špicama nastaje saobraćajni kolaps.

Duge kolone uzrokuju povećanje aero zagađenja, a o kašnjenju vozila javnog gradskog prijevoza suvišno je govoriti. U okviru rješavanja ovog problema, do trenutka dok se ne izgradi Prva tranverzala kao njegovo trajno rješenje, nedavno su Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, Mujo Fišo, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo i Ljubo Pravdić, direktor Javnog preduzeća "Ceste Federacije BiH", potpisali Sporazum o zajedničkoj implementaciji projekta rekonstrukcije raskrsnice u kružni tok na magistralnoj cesti M18, na lokalitetu Vogošćanska petlja, koja bi pomgla da se ovaj problem ublaži. 

- Za kružni tok na Vogošćanskoj petlji već je izdata urbanistička saglasnost, a u završnoj fazi je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kao preduvjet za izdavanje odobrenja za gradnju - kaže Hakija Delić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća za urbanizam i prostorno planiranje. 



Postoje realne pretpostavke da gradnja ovog kružnog toka krene na proljeće naredne godine. Pored ovog kružnog toka Općina Vogošća, na putnoj komunikaciji Vogošćnska petlja-Sarajevo, planira graditi još tri kružna toka i to jedan na raskršću ulica Igmanska i Spasje Blagovčnina kod Hotela „Sunce“, na prilazu staroj industrijskoj zoni u Vogošći kod Energopetrolove benzinske pumpe koja se treba izmjestiti i na Kobiljoj Glavi. 

Za ova prva dva već su izdate urbanističke saglasnosti dok je za ovaj treći kružni tok na Kobiljoj Glavi urađeno idejno rješenje. Sa realizacijom ovih projekata rješit ćemo se saobraćajnih gužvi ali i problema vezanih za prolaz ispod i uključenje u buduću brzu sobraćajnicu Vogošća-Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.