SARAJEVO

Roditelji ponovo protestirali pred zgradom Vlade KS: Djeca s poteškoćama u razvoju u vrtić će krenuti do 1. marta

Vrtić će biti smješten u Novom Sarajevu

Piše: F. SABLJICA

30.1.2018

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, čiji mališani ni u drugom polugodištu neće na vrijeme krenuti u vrtić, okupili su se jučer ispred zgrade Vlade KS. Radi se o 135 djece vrtićkog uzrasta koja pohađaju EDUS-ov program, odnosno specijalni program za ranu intervenciju kod djece, a koja nisu krenula u vrtić zbog administrativnih prepreka.

Ljudska prava

Predsjednica Vijeća roditelja EDUS-a Fatima Insanić-Jusufović istakla je da će djeca na vrtić morati čekati još najmanje mjesec.

- Objekt u ulici Isa-beg Ishakovića, koji nam planiraju dati na korištenje za smještaj vrtića, još nije zvanično dodijeljen niti je pripremljen za nastavu, kao ni sredstva ni kadar. Od premijera Elmedina Konakovića dobili smo čvrsto obećanje da će problemi biti riješeni najkasnije do 1. marta. Otpočet ćemo i pripreme za tužbu protiv nadležnih institucija na svim nivoima vlasti za diskriminaciju i nepoštivanje osnovnih ljudskih prava naših mališana - kazala je Insanić-Jusufović.

Članica Vijeća roditelja Senada Bajrović navela je da djecu sada čuvaju nane, dede i kako se ko snađe te da je ova školska godina izgubljena za njihove mališane.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović rekao je da imaju novac i kadar za objekt u Novom Sarajevu u kojem će biti vrtić.

Nastavni kadar

- Cilj nam je da donesemo kvalitetna trajna rješenja za svu djecu s poteškoćama u razvoju, a ne samo onu koja pohađaju EDUS. Želimo problem riješiti sistemskim putem, da bi sva djeca imala kvalitetno obrazovanje i kvalitetan nastavni kadar - kazao je Kazazović.

Odluka na OV Novo Sarajevo

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo prostorije u ulici Kemala Kapetanovića, u kojima će biti vrtić, trebale bi biti dodijeljene Centru „Vladimir Nazor“, koji bi uskoro trebao registrirati predškolski odgoj i koji će biti formalno osnivač vrtića. A taj vrtić radit će po EDUS programu i finansirat će se iz budžeta KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.