SARAJEVO

Građani ogorčeni, ViK moli za razumijevanje

Avaz.ba

25.2.2018

Burne reakcije Sarajlija od jutros kruže društvenim mrežama, nakon što je više od pola domaćinstava u glavnom gradu BiH ostalo bez vode zbog radova na redovnom održavanju i ispitivanju trafo-stanica na izvorištu Bačevo. 

Građani su ogorčeni zato što se ti radovi vrše nedjeljom, a naročito kada su najavljeni minusi i padavine, jer strahuju da će im zalediti i popucati cijevi. 

Iz Vodovoda i kanalizacije saopćeno je kako se radovi odvijaju u veoma otežanim uvjetima usljed obilnih snježnih padavina i raskvašenog terena, što je bilo očekivano s obzirom na najave vremenske prognoze.

- U okviru ovih radova završena je provjera elektroenergetske sigurnosti na PS Alipašin most, PS Centar i PS Sokolovići, a u utorak, 27.02.2018. godine, planirani su radovi na PS Hrasno. Kao što je poznato, s izvorišta Vrelo Bosne i PS Bačevo snabdijeva se najveći dio KS, pa time i najveći broj javnih institucija, škola i ostalih ustanova. To je bio glavni razlog planiranja današnjih radova na ovom lokalitetu. Pripreme za uspješno obavljanje ovih zahtjevnih radova urađene su u toku prethodne sedmice. 

Paralelno s ovim, radovi koji su neophodni i zakonski obavezni za elektropostrojenja planirani su i na cjevovodima, izmjenama dotrajalih zatvarača i ostalih armatura. Tako je za ovo isključenje planirano da se izvrši rekonstrukcija dijela cjevovoda s Alipašinskih bunara AB 2, 4 i 5, sa zamjenom sekcionih zatvarača i ostalih pripadajućih armatura. Riječ je o promjerima DN 300 i DN 400. Nakon ovih planiranih radova bunari će se moći pojedinačno izolirati iz sistema, te će eventualne popravke biti bez utjecaja na ostali sistem. 

Također, ugradnjom ovih zatvarača bit će omogućeno korištenje instalirane opreme na bunarima u optimalnim uvjetima eksploatacije, što do sada nije bio slučaj. Mora se napomenuti da su ovi zatvarači ugrađeni davnih 1970-tih godina - saopćili su iz ViK-a.

Građane su zamolili za razumijevanje jer je, kako kažu, riječ o zakonski obaveznim i neodložnim poslovima koji se izvode u cilju osiguranja pogonske spremnosti cjelokupnog sistema vodosnabdijevanja KS. 

Kako je najavljeno, radovi bi trebali biti završeni do 18 sati, a do potpune normalizacije vodosnabdijevanja doći će do 20 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.