Nenadić najavio jačanje kapaciteta tužilačkih institucija u KS

Nenadić najavio jačanje kapaciteta tužilačkih institucija u KS

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je na sastanku sa glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić da će Vlada KS nastaviti pružati podršku i predano raditi na jačanju nadležnih policijskih, tužilačkih i pravosudnih institucija.

Teme sastanka bile su analiza stanja i aktivnosti u Tužilaštvu, informiranje o Izvještaju o radu Tužilaštva za 2017. godinu, kao i neophodni preduvjeti za rad i funkcioniranje ove institucije u 2018. godini.

Tužiteljica Burzić istaknula je da je Tužilaštvo unaprijedilo rad na svim područjima djelovanja te da je ostvarena godišnja norma u radu tužilaca iznosi 132,55 posto. Zaostaci u rješavanju predmeta svih vrsta su smanjeni, a kvalitet tužilačkih odluka je u odnosu na podignute optužnice 98,46 posto.

Burzić je kazala da je skraćeno prosječno trajanje rješavanja predmeta, a povećan broj optužnica za krivična djela korupcije i organiziranog kriminala kao i broj pritvorskih predmeta. Ostvareni su značajni rezultati i u okviru vođenih finansijskih i drugih istraga, istaknuto je ovom prilikom, saopćila je Pres-služba KS.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH