SARAJEVO Ministar unutrašnjih poslova KS

Mulabdić: "Dojavljivači" o podmetnutim bombama najčešće su maloljetnici

Fena
25.03.2018 10:59

U posljednjih mjesec na području Kantona Sarajevo evidentirane su 22 lažne dojave o postavljenim bombama, i to jedna u zgradi Kantonalnog suda i 21 u srednjim školama, kazao je za Fenu ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.

No, osim lažnih dojava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u posljednjih nekoliko dana dogodili su se i aktiviranje eksplozivne naprave u naselju Dobrinja te pucnjava u centru grada, u kojoj su bile lakše povrijeđene dvije osobe. 

- Prije svega, policija je preventivno-represivni organ, kojem je država, odnosno sistem dao legitimitet da, kada se za to steknu uvjeti, provodi represivne mjere propisane zakonima. Nakon počinjenja bilo kakvog krivičnog djela, policijski službenici MUP-a KS poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, odnosno rade na rasvjetljavanju krivičnog djela i identifikaciji i pronalasku počinilaca te o poduzetim aktivnostima obavještavaju nadležno tužilaštvo koje odlučuje o daljnjim zakonskim mjerama koje će biti poduzete – istakao je Mulabdić.

Ono što posljednjih mjesec izaziva nesigurnost kod naših sugrađana, prema riječima ministra, jesu učestale dojave o podmetnutim bombama u obrazovnim institucijama na području Kantona Sarajevo.

- Takvih dojava je bilo do sada 22, od čega 21 u školama i jedna u Kantonalnom sudu. Nakon poduzetih mjera i radnji iz naše nadležnosti došli smo do saznanja da se radi o lažnim dojavama te da su “dojavljivači” u većini slučajeva maloljetna lica, odnosno učenici upravo tih škola. Motivi dojava o postavljenim bombama u školama, prema našim saznanjima, jesu pokušaji učenika da izbjegnu provjere znanja iz nekog predmeta – pojašnjava on.

S obzirom na to da su ovakve pojave učestale, ovdje već možemo govoriti o trendu dojava o postavljenim bombama.

Shodno tome, u koordinaciji sa Vijećem roditelja održan je sastanak na kojem su razgovarali o poduzimanju preventivnih mjera te donijeli zaključke da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja o temama koje se odnose na lažna prijavljivanja i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom.

Naglasio je da su roditeljima upućene sugestije, s obzirom na to da je porodica stub društva, da razgovaraju sa svojom djecom o ozbiljnosti situacije, kao i posljedicama koje takvo ponašanja može proizvesti.

- Prijava o postavljenoj bombi je nemoralno i neodgovorno, a na kraju krajeva i krivično djelo, kojim su obuhvaćeni naši najmlađi sugrađani. Djeca u takvim slučajevima panično bježe iz učionica, propuštaju nastavu i čekaju na ulicama na ovoj hladnoći da bi nastavili s redovnom nastavom. Apeliram na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom da ne čine krivična djela kako ne bi došli u nezgodne situacije pred školskim kolegama, roditeljima, izbačeni iz škole, novčano kažnjeni ili, pak, osuđeni na neku od zatvorskih kazni - kazao je ministar Mulabdić.

Naglašava da, kada je u pitanju prevencija, doneseno je nekoliko planova koji se implementiraju na terenu, a u policijskim upravama postoje i timovi koji rade na sprečavanju određenih krivičnih djela.

Po riječima Mulabdića, bez obzira na preventivne aktivnosti u sprečavanju kriminaliteta, a koje policijski službenici MUP-a KS realiziraju kroz timove zadužene za rad policije u zajednici, globalni trend je da postoje i takve okolnosti ili događaji koji kod građana izazivaju uznemirenost ili zabrinutost, ali koje jednostavno nije moguće predvidjeti ili preventivnim radom prepoznati.

- Jedan takav događaj desio se u martu 2016. godine u srce Evrope Briselu, gdje su se u roku od samo sat desila dva teroristička akta odnosno aktivirane su eksplozivne naprave na dvije lokacije, a život je izgubilo oko 35 osoba. Također, prije nekoliko dana u Sjedinjenim Američkim Državama na Floridi bivši učenik jedne srednje škole, u nasumičnoj pucnjavi ubio je 17 učenika – navodi Mulabdić.

Sve su ovo primjeri, kako kaže, koji ukazuju na to da neke stvari uistinu nije moguće predvidjeti niti spriječiti.

Sigurnosnu situaciju na području Kantona Sarajevo Mulabdić ocjenjuje stabilnom, a što je apriori rezultat nove organizacije i maksimalne predanosti u radu policijskih službenika MUP-a KS i svakako saradnje sa sugrađanima čija pomoć umnogome olakšava policijski rad.

NA VRH