SARAJEVO

Sarajevo prije 73 godine oslobođeno od fašizma

Piše: F.Sa.

5.4.2018

Prije 73 godine kroz Višegradsku kapiju na Vratniku prve partizanske jedinice ušle su u okupirano Sarajevo i oslobodile grad od fašista.

Brojna udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata iz cijele BiH, delegacije, kao i gosti iz Slovenije, Crne Gore i Srbije danas su položili vijence na spomen-ploču narodnog heroja Mustafe Dovadžije, spomen-obilježje borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine te spomen-ploču na Višegradskoj kapiji.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Stari Grad Mirsad Hajdar podsjetio je da se danas obilježava 73. godišnjica ulaska prvih partizanskih jedinica 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade kroz Višegradsku kapiju.

- Ovo je veoma važan datum jer su se ti borci s takvom voljom probijali preko Hreše, Romanije, Vrane da bi došli i oslobodili Sarajevo. Tada je na Vratniku bilo veliko veselje, jer nisu mogli vjerovati da će grad biti oslobođen. Odajemo danas počast borcima koji su se borili 1941.-1945. godine, ali i borcima koji su se borili 1992.-1995. godine jer svi su oni branili našu BiH - kazao je Hajdar.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo poručio je da je BiH antifašistička zemlja, a Sarajevo grad antifašista.

- U svakom naletu fašizma građani multietničkog Sarajeva pokazali su da će se odlučno izboriti za svoju slobodu i da ćemo se odlučno boriti protiv fašizma kao i danas - kazao je Fišo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.