RAZGOVOR

Nećemo dozvoliti da projekti i gradnja kasne zbog birokratije

A. NALO

11.4.2018

Mirza Hulusić je prije desetak dana zvanično preuzeo funkciju direktora u Zavodu za izgradnju KS. Iako je na ovoj funkciji kratko, zadovoljan je stanjem koje je zatekao u ovoj instituciji, koja je, kako tvrdi, žila kucavica glavnog grada i Kantona. 

Nedostatak inžinjera 

- Koliko sam mogao da vidim, do sada je sav stručni posao vezan za izgradnju rađen profesionalno. Razultati su odlični, budući kakav manjak kadrova Zavod u tom segmentu ima. Hronično nam nedostaje inžinjera, kada bismo ih još 100 zaposlili, našli bismo posla za njih – kazao je Hulusić za „Avaz“.

 

Kao direktor pokušat će se izboriti za više plaće uposlenika jer Zavod nije tržišno konkurentan ako inžinjeru s iskustvom za najodgovornije poslove nadzora izgradnje nudi plaću nešto višu od 1.000 KM.    

- Posljednjih godina je uloga Zavoda kao institucije u KS srozana. I to najviše zbog birokratije. Projekti stoje, jer se institucije nepotrebno dopisuju i raspravljaju ko je u pravu. Tu sliku i praksu već smo počeli mijenjati. Više se nemamo namjeru bespotrebno dopisivati s općinama, Kantonom, javnim preduzećima... Počinjemo s neposrednim i direktnim kontaktima jer jedino tako nećemo gubiti vrijeme – kaže Hulusić.

 

Za naš list kaže da je stekao dojam da se do sada u Kantonu na projektima radilo ishitreno, a sporo, te najavljuje da će se od sada uz pomoć Zavoda raditi brzo i promišljeno. 

  - Već smo dinamizirali značajne projekte poput izgradnje Južne longitudinale, Devete transverzale, imali smo sastanke s predstavnicima Općine Centar, Vlade, Direkcije za ceste KS u vezi s početkom radova na Prvoj transverzali, što je naš prioritet, izgradnji garaže u ulici Kolodvorska, Doma zdravlja „Kumrovec“... Dešavalo se da zbog izmjene dvije riječi u nekom dokumentu radovi kasne i po šest mjeseci. To se više neće dešavati. Ako imamo rok od sedam dana, stvar ćemo riješiti za 12 sati – kazao je Hulusić. 

 Mnogo adresa

Ako treba, kaže, predložit će pravljenje i kriznog štaba za gradnju u Kantonu.

- To bi značilo da Zavod preuzme ulogu koordinacijskog tijela i to na svim projektima koji su već rađeni i koji treba tek da se grade. Svi ti projekti uključuju mnogo adresa, javna preduzeća, ugovori su često tripartitni, mnogo je zainteresiranih strana, a vrijeme se gubi na birokratiju. To bi značilo da dobiveni zadatak odmah rješavamo – ističe Hulusić.

Za realizaciju projekta očekuje i pomoć novog premijera Vlade KS Adema Zolja, koji, kako ističe Hulusić, odlično poznaje tematiku i problem, a razumije da je jak Zavod upravo ono što Vladi u ovom trenutku treba. Obećava da će raditi na poboljšanju saradnje s ostalim institucijama na svim nivoima.

Sastanak s načelnicima 

- U narednom periodu pozvat ću na sastanak sve načelnike općina Kantona. Želim da zajednički radimo na uređenju gradsko-građevinskog zemljišta i izgradnji infrastrukture te da sa mrtve tačke pokrenemo sve projekte što tapkaju u mjestu. Ponudit ću im da sav eventualni novac za uređenje građevinskog zemljišta namjenski uplaćuju Zavodu. Tretirat ćemo to kao Fond iz kojeg ćemo svakoj općini vratiti i svaki uplaćeni fening u njihove projekte s našom strukovnom podrškom. To bi mogao biti projekt decenije ako lokalna zajednica bude imala sluha – naglašava Hulusić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.