OPTUŽBE

Mandati članovima SPUS-a istekli, sve ih je zaposlila SDA

Najuže rukovodstvo SPUS-a, zahvaljujući lojalnosti SDA, uhljebilo se u javna preduzeća u KS

UNSA: Studenti odbacili Nacrt zakona o ponašanju i odijevanju

F. MUSTAFIĆ

18.7.2018

Iz studentskih asocijacija deset fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) jučer su oštro reagirali zbog trenutnih dešavanja vezanih uz nametnuti Nacrt kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu, a koji je predložio Studentski parlament (SPUS).  

Oni upozoravaju na činjenicu da rukovodstvo SPUS-a radi u tehničkom mandatu te da zbog toga nije legitimno da zastupa interese svih studenata i fakulteta UNSA-e.

 Narušen ugled

- Mandat članova Izvršnog odbora SPUS-a istekao je 5. juna tekuće godine. Nakon upućenog zahtjeva trećine članova Skupštine SPUS-a, ni predsjednik Skupštine Bekir Rovčanin, a ni predsjednik Merim Serdarević nisu je sazvali - navode iz asocijacija studenata.

Ističu da trenutni saziv SPUS-a ne može imenovati nove predstavnike u Senatu.

- Svjesno odgađajući redovnu Skupštinu, na kojoj je potrebno izabrati novo rukovodstvo koje će zatim imenovati predstavnike u Senatu, direktno ugrožavaju rad Senata i narušavaju ugled svih studenata. Na narednoj sjednici Senata predstavnika studenata ne može biti. Pitamo se ko će zastupati interese i stav studenata kada je u pitanju Kodeks - navode oni.

Također su iznijeli ozbiljne optužbe na račun SPUS-a i njegovog rukovodstva, upozoravajući ih da se ne bi smjeli baviti politikom ili javno podržavati bilo koju političku partiju, što je trenutni slučaj.

Izgubljen status

Studenti aludiraju na to da su svi čelnici SPUS-a, zajedno s njihovim prethodnikom Harisom Zahiragićem, članovi i aktivisti Stranke demokratske akcije (SDA). Upravo zahvaljujući lojalnosti SDA, najuže rukovodstvo SPUS-a uhljebilo se u neka od javnih preduzeća u KS, što najbolje pokazuje koliko im je zapravo stalo da rješavaju probleme studenata.

- Predsjednik Skupštine SPUS-a status studenta je izgubio prije godinu diplomirajući na Medicinskom fakultetu i trenutno je zaposlenik Doma zdravlja Stari Grad. Predsjednik SPUS-a zaposlen je kao pravnik na TVSA. Zamjenica predsjednika i studentica prorektorica kandidatkinja je za zastupnicu u Skupštini KS. Predstavnik studenata u Upravnom odboru je zaposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja i kandidat za zastupnika u Skupštini KS – navode asocijacije.

Revolt izazvao Zahiragić

Revolt studenata izazvao je upravo Haris Zahiragić, bivši predsjednik SPUS-a, a trenutno član Upravnog odbora UNSA-e i budući kandidat SDA na izborima za Skupštinu KS. Zahiragić se nedavno javno pohvalio da je njegov prijedlog novog kodeksa ponašanja i odijevanja prihvaćen te da će ga uskoro podržati i Senat Univerziteta, što je izazvalo lavinu negativnih komentara skoro cijele akademske zajednice. Svi jednoglasno optužuju Zahiragića da je u pitanju samo njegov predizborni politički potez. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.