OBRAZOVANJE

Najveći interes za kuhare, frizere, vozače i medicinske sestre...

Slobodnih mjesta ostalo još u tehničkim školama četvrtog stepena

Piše: F. MUSTAFIĆ

19.7.2018

Najviše učenika ove godine željelo je da budu kuhari, frizeri, vozači, medicinske sestre... Pokazali su to rezultati online upisa u srednje škole, koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jučer prezentiralo na konferenciji za novinare. 

Kako je istaknuto, u oba upisna roka primljeno je 3.429 učenika, dok ih se 176 nije uspjelo upisati.  

Avgustovski rok  

Sva zanatska zanimanja su popunjena, a slobodnih mjesta ostalo je još u nekim gimnazijama, tehničkim školama četvrtog stepena te u privatnim školama.

- Nismo upisali 176 učenika, jer nisu imali dovoljno bodova za upis u gimnazije i neke tehničke škole. Zbog toga ćemo u avgustu za ove učenike organizirati još jedan rok tako što ćemo proširiti kapacitete u nekim stručnim školama – kazao je ministar Elvir Kazazović.  

Prema njegovim riječima, mnogi superodlikaši željeli su se upisati za kuhare, frizere ili vozače.

- Bilo je četverostruko više prijavljenih od kvota koje smo mogli upisati. Veliki interes vladao je i za Elektrotehničku školu. Ipak, skoro 200 učenika uopće nije pristupilo polaganju. Mislimo da su se ti učenici odselili ili upisali neke škole izvan KS. Prošle godine smo primijetili i da su direktori nekih škola savjetovali učenike da ne predaju dokumenta dok upis traje kako bi ih naknadno, uoči početka školske godine, upisali – rekao je Kazazović te je dodao da se to ovog puta ne može desiti, jer se više nijedan učenik neće moći upisati ako nije u sistemu.

Eliminirati korupciju

Kako je kazano, cilj online upisa je prvenstveno da se totalno eliminara korupcija, koja je do sada redovno bila prisutna tokom svakog upisa učenika.  

- Nismo imali nijednu prijavu na netačan izračun bodova ili na pogrešne ocjene. Razlog je to što smo napravili veći sistem, a online upis samo je jedan od modula gdje se unose ocjene učenika, pohvale i rezultati eksterne mature - kazao je Elmedin Selmanović, direktor Univerzitetskog teleinformatičkog centra (UTIC), koji je i ove godine provodio upis.

 Slobodna mjesta  

10 Gimnazija Obala  

41 Četvrta gimnazija

43 Gimnazija Dobrinja

7 Peta gimnazija

28 Srednja mašinska tehnička škola

25 Srednja muzička škola

9 Trgovačka škola

42 Srednja škola metalskih zanimanja

3 Srednja škola primijenjenih umjetnosti

14 Srednja škola za okoliš i drvni dizajn

24 Srednja škola za saobraćaj i komunikacije

39 Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn

17 Srednjoškolski centar Ilijaš

43 Srednjoškolski centar Hadžići

22 Srednjoškolski centar Vogošća

43 Željeznički školski centar

Predstavnici Ministarstva prezentirali rezultate oba upisna roka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.