Svečanim prijemom obilježena 91. godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine

SARAJEVO

Svečanim prijemom obilježena 91. godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine

Godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine (NVK) obilježena je večeras tradicionalnim svečanim prijemom u Sarajevu, a u čast vojske formirane prije 91 godinu okupile su se brojne zvanice, kojima su domaćini bili vojni ataše u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Luo Tiefeng sa svojom suprugom Liu Jang.

Na prijemu, kojem je, osim ostalih zvanica, prisustvovala i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, Luo je poručio da su Kina i BiH, uprkos velikoj udaljenosti, uvijek bile dobri prijatelji i partneri.

- Sarajevo je veoma poznato u Kini. Kina cijeni prijateljstvo s BiH, poštuje nezavisni izbor da se pridružite evropskoj porodici i želi vam stabilnost i prosperitet - naglasio je Luo.

Dodao je da su u proteklih nekoliko godina unaprijeđeni odnosi između oružanih snaga dviju država te da će u narednom periodu biti još više saradnje, što je dogovoreno i prilikom prošlogodišnje posjete resorne ministrice Kini.

- Kao vojni ataše spreman sam da radim s mojim bh. kolegama na provođenju u djelo dogovora naših ministara i produbljivanju prijateljstva i odnosa između oružanih snaga - kazao je Luo.

Poručio je i da je Kina miroljubiva zemlja koja je drugi najveći donator u mirovnim operacijama, te da će ostati predani svjetskom miru.

NVK baštini tradiciju Crvene armije, koja je za datum osnivanja uzela ''Ustanak u Nančangu'', današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Džiangksi. Prije 91 godinu, 1. avgusta 1927. godine, kineski komunisti, koje su predvodili Žu Enlai, kasniji premijer Narodne Republike Kine i Žu De, budući komandant NVK, započeli su napad na snage nacionalističkog Kounmintanga (KMT) u ovom gradu.

Dva mjeseca kasnije, nakon ''Ustanka jesenje žetve'', Mao Zedong formalno je osnovao Radničku i seljačku crvenu armiju, koja se 1928. godine spaja s ustanicima iz Nančanga u jedinstvenu formaciju. Uoči oslobođenja zemlje 1948. godine, vojska dobiva današnje ime - Narodnooslobodilačka vojska Kine.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH