SARAJEVO

Svečanim prijemom obilježena 91. godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine

Fena
31.07.2018 20:28

Foto: Fena

Godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine (NVK) obilježena je večeras tradicionalnim svečanim prijemom u Sarajevu, a u čast vojske formirane prije 91 godinu okupile su se brojne zvanice, kojima su domaćini bili vojni ataše u Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH Luo Tiefeng sa svojom suprugom Liu Jang.

Na prijemu, kojem je, osim ostalih zvanica, prisustvovala i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, Luo je poručio da su Kina i BiH, uprkos velikoj udaljenosti, uvijek bile dobri prijatelji i partneri.

- Sarajevo je veoma poznato u Kini. Kina cijeni prijateljstvo s BiH, poštuje nezavisni izbor da se pridružite evropskoj porodici i želi vam stabilnost i prosperitet - naglasio je Luo.

Dodao je da su u proteklih nekoliko godina unaprijeđeni odnosi između oružanih snaga dviju država te da će u narednom periodu biti još više saradnje, što je dogovoreno i prilikom prošlogodišnje posjete resorne ministrice Kini.

- Kao vojni ataše spreman sam da radim s mojim bh. kolegama na provođenju u djelo dogovora naših ministara i produbljivanju prijateljstva i odnosa između oružanih snaga - kazao je Luo.

Poručio je i da je Kina miroljubiva zemlja koja je drugi najveći donator u mirovnim operacijama, te da će ostati predani svjetskom miru.

NVK baštini tradiciju Crvene armije, koja je za datum osnivanja uzela ''Ustanak u Nančangu'', današnjem glavnom gradu jugoistočne provincije Džiangksi. Prije 91 godinu, 1. avgusta 1927. godine, kineski komunisti, koje su predvodili Žu Enlai, kasniji premijer Narodne Republike Kine i Žu De, budući komandant NVK, započeli su napad na snage nacionalističkog Kounmintanga (KMT) u ovom gradu.

Dva mjeseca kasnije, nakon ''Ustanka jesenje žetve'', Mao Zedong formalno je osnovao Radničku i seljačku crvenu armiju, koja se 1928. godine spaja s ustanicima iz Nančanga u jedinstvenu formaciju. Uoči oslobođenja zemlje 1948. godine, vojska dobiva današnje ime - Narodnooslobodilačka vojska Kine.

NA VRH