USPJESI

BiH na Svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju: Bronzana medalja srednjoškolcima iz Tuzle

Zlatnim momcima uručene nagrade ( M. Kadrić)

Piše: D. BAŠIĆ

9.8.2018

Učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle ove su godine na Svjetskom Microsoft Office Specialist takmičenju, koje je održano na Floridi, ponosno i s uspjehom predstavili našu državu.   

Na takmičenju iz oblasti Microsoft Office Word, Excel i PowerPoint, osim Seada Smailagića, koji je osvojio bronzanu medalju, znanje i vještine pokazali su i Almedin Beganović, Tarik Džabić i Anes Torlaković.

 Mamine suze

Smailagić je uz medalju i Microsoftov certifikat dobio i nagradu od 1.500 dolara.

- Zaista sam se intenzivno pripremao za takmičenje. Noćima nisam spavao, ostajao bih i do četiri ujutro. Kada su mi rekli da sam osvojio nagradu, bio sam u šoku. Više su se radovali moji prijatelji nego ja. Kada sam prespavao, shvatio sam šta se dešava - istakao je Smailagić.

Kako kaže, najemotivniji trenutak bio mu je kada je pozvao mamu i saopćio joj radosnu vijest.

- Nikad neću zaboravit njen vrisak sreće i suze radosnice – prisjeća se Smailagić.

Almedin Beganović, njegov kolega, inače bh. prvak u Power Pointu, ističe da se danas mladi moraju dokazivati i boriti. Priznaje, njegov put nije bio lagan, naročito u osnovnoj školi, gdje se znanje ponekad i kažnjava odbacivanjem od društva.

- U srednjoj školi upoznao sam ove momke, ovaj tim, shvatili smo da isto razmišljamo. Mi se držimo Gandijeve devize da budemo promjena koju želimo vidjeti u svijetu. I mi, bez lažne skromnosti, jesmo ta promjena. Podrška porodice je bezuvjetna, ali podrška kolega nema cijenu – istakao je ponosno Almedin.

Tamna strana  

No, ova priča ima i svoju tamnu stranu, jer je našim sjajnim momcima put na Floridu bio upitan. Roditelji nisu bili u mogućnosti platiti putovanje, ali su njihov trud prepoznali prijatelji, rodbina, menadžment škole...

Sjajnim tuzlanskim momcima jučer su na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu uručene nagrade.

Veliki san

I Smailagić priznaje da je u osnovnoj školi bio prilično usamljen. Umjesto fudbalskog terena, radije je vrijeme provodio igrajući videoigre, koje su ga uvijek privlačile. 

- Zahvaljujući tome, postigao sam ovo što imam danas. Stekao sam veliki broj prijatelja, koji me razumiju, koji su neizmjerna podrška u svemu. Trenutno mi je najbitniji cilj da napredujem u programiranju. To je moj veliki san – rekao je Smailagić.


Smailagić: Noćima nisam spavao

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.