REAKCIJE

Oštar odgovor iz Sindikata osnovnog obrazovanja: Istjerati politiku iz škola

Onaj kome Općina Novi Grad odriješi kesu i stalno daje novac, ne može se hvaliti kao dobar menadžer i uspješan direktor, rekao je Sivro

Sindikat traži da se obrazovanje prepusti struci

A. TABAK

20.8.2018

Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, član je Savjeta za obrazovanje Stranke demokratske akcije i direktor Osnovne škole “Fatima Gunić”. I prošlosedmični sastanak, na kojem su kritizirali i rad Sindikata predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, bilo je političko djelovanje Ćuprije u okviru predizborne kampanje, kazao je za “Dnevni avaz” predsjednik Sindikata Saudin Sivro reagirajući na Ćuprijine izjave. 

Vladati suvereno

- Sindikat upravo zbog takvih direktora, koji su članovi i funkcioneri stranaka, mahom SDA, traži da se iz obrazovanja izbaci politika. To smeta Ćupriji, koji bi da vrati ingerencije direktorima kako bi mogli vladati suvereno i primati i otpuštati radnike kako žele – rekao je Sivro. 



Sivro: Imaju posebne zadatke

Najgore od svega je, ističe Sivro, to što se radom Sindikata bave premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i Ćuprija i što smatraju da u obrazovanju ništa ne valja.

- Poražavajuća je činjenica d nam sada Ćuprija, nastavnik vjeronauke, koji se dokvalificirao za nastavnika bosanskog, govori kako se to što je on uradio, treba izmijeniti. Zolj i Ćuprija tvrde da treba drugačije raditi reformu obrazovanja i žele isključiti Sindikat, odnosno nastavnike, kojih se najviše tiče obrazovanje. A mi želimo da se politika izbaci iz škola i da se obrazovanje prepusti struci, što njima smeta – rekao je Sivro. 

Dodaje da su direktori škola oduvijek bili saveznici interesa radnika, za razliku od Ćuprije, koji je u avgustu ove godine jedini zakinuo radnike u školi, u kojoj je direktor postao po podobnosti političkoj partiji.

Dobar menadžer 

- Ima mnogo sposobnijih direktora od njega. Onaj kome Općina Novi Grad odriješi kesu i stalno daje novac, ne može se hvaliti kao dobar menadžer i uspješan direktor. Tako dobar može biti svako – rekao je Sivro. 


Zolj organizira sjedeljke 

Sivro je najavio i da će poslati zahtjev Udruženju direktora sarajevskih osnovnih škola da se izjasne podržavaju li njihov zahtjev o povećanju plaće.

- Mi želimo da se plaće povećaju i da neko kaže premijeru Zolju da ne može raditi ovo što radi. Umjesto da nas pozove na sastanak da se dogovorimo o osnovici plaće da ne bi došlo do štrajka, on organizira sjedeljke s direktorima – rekao je Sivro, naglasivši da premijer i direktori treba da se bave stvarima koje su u njihovoj nadležnosti. 

Prosvjetni radnici, prema Sivrinim riječima, izjasnili su se za štrajk ukoliko se ne poveća njihova plaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.