SARAJEVO

Ko i od čega se brine za ishranu migranata u glavnom gradu BiH

U Aerodromskom Naselju u Sarajevu strani volonteri kuhaju 450 obroka

Vrijedne ruke volontera spremaju obroke za migrante u glavnom gradu ( Avaz.ba)

O. KAVAZOVIĆ

23.8.2018

U Aerodromskom Naselju u Sarajevu dvije inozemne organizacije "Aid Brigade" i "BelgrAid" pripremaju 450 obroka dnevno i isporučuju migrantima, koji trenutno borave na području glavnog grada. 

- Kuhamo tri obroka dnevno po osobi. Trenutno u ovoj akciji učestvuje 12 volontera iz Velike Britanije. Dva obroka (jutarnji i večernji) isporučujemo na Željezničku stanicu i tu imamo skoro 200 korisnika, dok na Ilidži, u blizini jednog zatvorenog hotela, poslužujemo jedan večernji obrok za gotovo 50 korisnika - izjavio je za Avaz.ba Tom Pejdž (Page), vođa volonterskog tima.

U akciju pripremanja obroka uključena je i lokalna organizacija "Pomozi.ba", koja učestvuje u nabavljanju namirnica za spravljanje obroka. Posljednjih dana, zahvaljujući Kurban-bajramu, lokalni džemat u svojoj organizaciji podijelio je obroke te isto planiraju u petak, 24. avgusta. Zasad, kako nam je rečeno, izostaje podrška općinskih, gradskih i kantonalnih vlasti, iako je prva navedena organizacija ("Aid Brigade") registrirana u BiH. 

- Trenutno, finansiranje ide preko naše matične organizacije i mještana koji svaki dan donose namirnice. To je intenzivirano posljednjih dana zbog blagdana. Imamo sve uvjete za skladištenje hrane, ali svakim danom broj korisnika se povećava -  kaže nam Pejdž.

Kako su nam otkrili, za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala migranti su bili izmješteni s lokacije na Željezničkoj stanici u Sarajevu te je distribucija obroka bila otežana. Tako se tokom trajanja Festivala i broj obroka smanjio, s obzirom na to da nisu mogli pronaći migrante, odnosno njihove nove lokacije. 

- U aprilu, kad smo počeli praviti i dijeliti obroke, bilo je skoro 40 korisnika, dok je sad taj broj porastao na gotovo 250. Trenutnim kapacitetima mi možemo opsluživati oko 300 ljudi. Za više obroka potrebno nam je i više volontera, ali i značajnija sredstva i donacije - zaključuje Pejdž. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.