REKORD Bilježi rast putnika

U avgustu na Aerodromu Sarajevo više od 150 hiljada putnika

Ovaj kontinuiran rast bilježi se još od 2013. godine

Fena
06.09.2018 09:20

Foto: Arhiv

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom avgusta prošlo je 159.506 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma.

Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u julu te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi povijesne rezultate.

- Također, ovo je prva godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu, rekord koji se, također, ponavlja već drugi mjesec zaredom - izjavila je Feni Sanja Bagarić-Arnaut, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ovim Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a rast se bilježi i u svim drugim segmentima.

- Primjera radi, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.586 aviooperacija, što je za 5 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 348.467 kg komercijalnog karga, odnosno 60 više u odnosu na isti mjesec 2017. godine - naglasila je Bagarić-Arnaut.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tako tokom ove godine prošlo ukupno 749.028 putnika, što predstavlja veći broj nego broj putnika u cijeloj 2014. godini. Šta više, tokom protekla tri mjeseca Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je više od 400.000 putnika, što nikada ranije nije zabilježeno u nekom tromjesečnom periodu.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo operira oko 20 aviokompanija, a tokom ljetnih mjeseci postoji i veliki broj čarter-prijevoznika, koji prevoze putnike na razne turističke destinacije.

- Ovaj kontinuiran rast koji bilježimo još od 2013. godine konstantno usložnjava zahtjeve korisnika naših usluga, ali se sve aktivnosti i dalje obavljaju bez gužvi ili bilo kakvih problema. Za takve rezultate zaslužan je cijeli kolektiv Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i Granične policije BiH, UIOBiH te brojnih drugih kolektiva koji djeluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo - naglašava Bagarić-Arnaut.

NA VRH