U avgustu na Aerodromu Sarajevo više od 150 hiljada putnika

REKORD Bilježi rast putnika

U avgustu na Aerodromu Sarajevo više od 150 hiljada putnika Ovaj kontinuiran rast bilježi se još od 2013. godine

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom avgusta prošlo je 159.506 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma.

Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u julu te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi povijesne rezultate.

- Također, ovo je prva godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu, rekord koji se, također, ponavlja već drugi mjesec zaredom - izjavila je Feni Sanja Bagarić-Arnaut, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ovim Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a rast se bilježi i u svim drugim segmentima.

- Primjera radi, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.586 aviooperacija, što je za 5 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 348.467 kg komercijalnog karga, odnosno 60 više u odnosu na isti mjesec 2017. godine - naglasila je Bagarić-Arnaut.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tako tokom ove godine prošlo ukupno 749.028 putnika, što predstavlja veći broj nego broj putnika u cijeloj 2014. godini. Šta više, tokom protekla tri mjeseca Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je više od 400.000 putnika, što nikada ranije nije zabilježeno u nekom tromjesečnom periodu.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo operira oko 20 aviokompanija, a tokom ljetnih mjeseci postoji i veliki broj čarter-prijevoznika, koji prevoze putnike na razne turističke destinacije.

- Ovaj kontinuiran rast koji bilježimo još od 2013. godine konstantno usložnjava zahtjeve korisnika naših usluga, ali se sve aktivnosti i dalje obavljaju bez gužvi ili bilo kakvih problema. Za takve rezultate zaslužan je cijeli kolektiv Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i Granične policije BiH, UIOBiH te brojnih drugih kolektiva koji djeluju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo - naglašava Bagarić-Arnaut.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH