ANALIZE

CCI: Nismo zadovoljni stanjem u KS

Nagomilani su problemi u oblasti komunalne privrede, redukcije vode... istakli su iz CCI-ja

Zastupnici Skupštine KS usvojili 82 zakona

A. TABAK

30.9.2018

Stanje u kojem se nalazi Kanton Sarajevo ne može se nazvati zadovoljavajućim. Istaknuto je to na jučerašnjoj pres- konferenciji koju je organizirao Centar civilnih inicijativa (CCI), na kojoj su predstavili rezultate rada Vlade i Skupštine KS u periodu od 2014 do 2018. godine. Rečeno je, između ostalog, kako su korupcija, kriminal i nepotizam osnovni problemi društva te da je izražena visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih obrazovanih ljudi.  

Nagomilani problemi

- Nagomilani su problemi u oblasti komunalne privrede, redukcije vode, a prisutna je stalna opasnost od obustave isporuke plina i javnog gradskog prijevoza. Sigurnosni sistem, od pronalaska počinilaca krivičnih djela do njihovog procesuiranja i kažnjavanja, ne zadovoljava standarde potrebne za siguran život - navodi se u saopćenju.

Ističu da je Vlada KS tokom cijelog mandata imala poprilično visok intenzitet rada, ali da se odvijao uz kršenje Poslovnika o radu.

- Vlada u ovom periodu nije održavala redovne sjednice svake sedmice, niti se pridržavala pravila o završavanju započete sjednice najkasnije sljedeći dan. Primjenjivala je neki vlastiti, pomalo haotičan, sistem rada. Razmotreno je oko 6.000 mjera. Za čitav mandat utvrđeno je sedam strategija, od čega čak pet tek u posljednjoj godini mandata – kazali su iz CCI-ja.

Kada je u pitanju implementacija zakona, od izbora u oktobru 2014. do 30. juna ove godine Vlada je utvrdila 93 različita zakona.

- Pri tome, samo 34 utvrđena zakona su novi. Ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata – naveli su iz CCI-ja.

Dodaju da su među donesenim mjerama u ovom periodu neke bile i kontroverzne, poput odluke o povećanju cijene usluga grijanja i Zakona o visokom obrazovanju, koji je izazvao nezadovoljstvo i protivljenje akademske zajednice.

- Vlada KS je nerijetko kršila i Ustav te godinama odugovlačila sa implementacijom odluka Ustavnog suda. Aktuelni mandat vlasti ostat će upamćen po nekoliko skandala u Skupštini. Jedan od njih su uvrede na nacionalnoj osnovi i fizičko nasrtanje na poslanika opozicije iz manjinskog naroda – istakli su iz CCI-ja.

Hitna sjednica

Ističu da je intenzitet rada Skupštine bio neprimjereno nizak te da Skupština nije održala nijednu tematsku sjednicu.

- Uz konstitutivnu, održane su samo 43 redovne i 10 hitnih sjednica. Produktivnost Skupštine bila je nešto niža, ali je broj usvojenih zakona veći. Među više od 1.000 razmotrenih mjera 82 zakona su usvojena - precizirali su iz CCI.

20 poslanika prima punu plaću 
 

Iz CCI-ja su naglasili da 20 poslanika u Skupštini ima status zaposlenih i primaju punu plaću koja se kreće od 2.000 do 4.000 KM. Također, istaknuto je kako Skupština čitav mandat funkcionira bez izabranog zamjenika predsjedavajuće iz srpskog naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.