SARAJEVO

Otklonjena prepreka za nabavku lijekova i inzulinskih preparata za djecu

Stopirana primjena softverskog ograničenja za upotrebu terapija koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja

Fena

Fena

2.10.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 144. sjednice donijela zaključak kojim se obustavlja primjena softverskog ograničenja za upotrebu lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja djeci do navršene 18. godine, a za inzulinske preparate do navršene 26. godine. 

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je od 2016. godine uveo softversko ograničenje prekomjerne upotrebe lijekova pod nazivom "Vremenski dostatna terapija", a sve u cilju njihove pravilne upotrebe u količinama koje su potrebne pacijentima.

Ova funkcija omogućavala je dovoljnu količinu lijekova svakom pacijentu, odnosno sprečavala prekomjernu upotrebu lijekova i stvaranje nepotrebnih zaliha, osim kod djece korisnika inzulinskih pumpi koje su znale lučiti veće količine jedinica inzulina od propisane.

Ovim zaključkom otklonjena je prepreka za nabavku inzulina potrebne njima, ali i svih ostalih lijekova, saopćeno je iz Pres-službe KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.