SARAJEVO

Dok je kombi sa zastavama SDA provocirao skup, Arijana Memić poručila: Ovo su oni koji su ubili Dženana

Otac Dženana Memića poslao je pozdrave Dragičeviću u Banju Luku

M. Kadrić

Avaz.ba

5.10.2018

(Video: H. Bijedić)


Kako je najavljivano, u 18 sati počeo je skup "Pravda za Dženana" na platou ispred BBI centra.

Kao i prethodnih mjeseci, brojni građani pružili su podršku porodici Dženana Memića, čije ubistvo još nije rasvijetljeno.

Stotine Sarajlija i drugih građana naše zemlje okupile su se na Trgu djece Sarajeva u glavnom gradu BiH. Poručuju kako su primorani tražiti pravdu na ulici jer pravosudne institucije ne rade svoj posao. Velika su podrška porodici Dženana Memića koja traži novu istragu koja će otkriti šta se Dženanu desilo u noći 8. februara 2016. godine.

Skup osiguravaju policajci i specijalci.




Muriz Memić, otac ubijenog Dženana, prvi se obratio okupljenima te je naveo da sada očekuje presudu Vrhovnog suda FBiH.

Obraćanje javnosti Alise Mutap ocijenio je kao neistinito te da ga je prekasno pitala da se sastanu.

- Šta ja imam s njom pričati ako ona tvrdi da ima amneziju? Ja kažem da Alisa nema amneziju i to je potvrdilo šest ljekara. Zvao me je njen otac na početku i ja sam rekao da me ne zanima ništa osim imena. Kada me je nakon nekoliko dana ponovo nazvao, ime mi nije trebalo jer sam ga saznao. Kazali su da sam vodio nelegalnu istragu po zakonu, ali ta istraga će sada legalno dovesti do hapšenja ubice. Alisa je u panici jer očekuje da je uhapse – ustvrdio je Memić.

Ifer Feraget, advokat porodice Memić, kazao je kako je postupak koji je pokrenut pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u žalbenoj fazi.

 -Tužilaštvo je najavilo podnošenje žalbe na prvostepenu presudu, a žalbeni rok im istječe danas ili sutra. Žalbeni postupak će biti nastavljen pred Vrhovnim sudom. Postoje stvarni razlozi zbog kojih bi Tužilaštvo KS trebalo odustati od optužnice jer ne treba ni vjerovati u to da Sud, koji je jedanput izjavio da ovdje ne postoji ni vjerovatnoća saobraćajne nesreće, a to proizlazi iz dokaza koji su pribavljeni, tu odluku ne može promijeniti u neku dijametralno suprotnu. Uporedno s ovim postupkom će teći postupak utvrđivanja odgovornosti svih onih koji su činili određene propuste u toku trajanja ove istrage – kazao je advokat Feraget.

Otac Dženana Memića poslao je pozdrave Dragičeviću u Banju Luku.


- Molim vas još jednom da u nedjelju kaznimo olovkom i onda smo svi pobjednici. Pitajte se zašto Dženanova majka nije na protestima, pitao bih Alisu Mutap, je li njena majka nju oblači jer Dženana ne oblači niti vidi više. Želim da kažem da ni na šta ne bih pristao osim na istinu. Dokle god nema pravde za Dženana i Davida, nema pravde u BiH - kazao je Muriz Memić.

Istakao je kako je podnio krivičnu prijavu protiv 45 osoba, te otkrio da će u ovom slučaju biti dva zaštićena svjedoka.

Na kraju, prisutne je pozvao da jednim aplauzom pošalju podršku Davoru Dragičeviću u Banju Luku.

U trenucima dok se skupu emotivno obraćala Arijana Memić, glavnom gradskom ulicom je prolazio kombi s istaknutim zastavama SDA. Okupljeni su počeli glasno uzvikivati "lopovi, lopovi". Nekolicina njih je potrčala prema kombiju, a teži incident spriječila je policija.

U trenutku dok je kombi sa zastavama prolazio pored skupa, Arijana Memić je uzviknula: "Ovo su oni koji su ubili Dženana!"

Otac Dženana Memića je zahvalio prisutnima na dolasku, te policiji na osiguravanju skupa.




Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.