PROBLEMI

Mještani Nahoreva traže osnovne uvjete za život

Nemamo prijevoz, GRAS nije redovan, osim vikendom, ne znam iz kojeg razloga

Na zboru bilo gotovo stotinu građana. A. Durgut

D. BAŠIĆ

16.10.2018


Skoro stotinu mještana Nahoreva sinoć je na vanrednom zboru mjesne zajednice tražilo od Općine Centar i preduzeća GRAS da im konačno riješe problem s prijevozom. Ogorčeni roditelji i mještani su kazali kako ni nakon protesta koji su održani u septembru niko od nadležnih nije reagirao na njihove vapaje i pozive da im se konačno uvede redovan prijevoz za djecu. Sastanak je održan u prostorijama Mjesne zajednice Nahorevo, gdje se očekivalo prisustvo načelnika Nedžada Ajnadžića i njegovih savjetnika. Međutim, načelnik iz opravdanih razloga nije prisustvovao zboru, zbog čega je sastanak i otkazan. Iako je s građanima bio savjetnik načelnika Bećir Sirovina, oni su insistirali da dođe načelnik.  

Plaćaju taksi

Azra Muharemović, jedna od mještanki, kazala nam je kako ni nakon dvije godine niko nije riješio njihove probleme te da neće odustati od svojih ciljeva.

- Dijete mi danas nije otišlo u školu i to nije prvi put. Strahujemo za našu djecu koja pješače. GRAS nije redovan, osim vikendom, ne znam iz kojeg razloga. Tražili smo da našem sastanku prisustvuje načelnik, on nije došao, mi ga čekamo iduće sedmice. Nećemo odustati od naših ciljeva - kazala je Muharemović.

Penzionerka Fadila Pandžić istakla je kako ima dosta problema, ali da se to sve može riješiti uz dogovor.

- Trebao nam se obratiti načelnik. Imamo mnogo problema. Civilna žrtva sam rata, teško hodam i kada hoću doktoru, moram platiti taksi. Nemamo svi mogućnost da plaćamo taksi. Mi, mještani Nahoreva, nemamo osnovnu stvar, a to je prijevoz - kazala je Pandžić.

Mještani neće odustati od zahtjeva

Voda i kanalizacija

Problem mještana nije samo prijevoz, koji je zasigurno jedan od najvećih. Ervin Muharemović kazao nam je da ni problem s vodom još nije riješen.

- Nedavno je vodovod rađen, a sigurno 70 posto mještana još nije dobilo vodu, a ni putevi koji su tada prokopani još nisu sanirani. Godinama tražimo da nam riješe kanalizaciju. Ali prioritet nam je prijevoz. Većina djece ide pješke ili kako se snađu - kazao nam je Muharemović.

Intervencija prema GRAS-u

S druge strane, savjetnik načelnika Bećir Sirovina nam je kazao kako Općina zajedno s načelnikom čini sve kako bi život građana ove lokalne zajednice bio poboljšan.

- Načelnik poduzima sve raspoložive mjere kako bi nadležni reagirali i riješili problem građana. Tu je osam intervencija prema Ministarstvu i GRAS-u. Idućem zboru građana načelnik će se sigurno odazvati - kazao je Sirovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.