NAŠA TEMA Ministarstvo i upravitelji odgovornost prebacuju na vlasnike

Stanari za obnovu fasada nemaju novac

Sanacija fasada je odgovornost etažnih vlasnika koji se trebaju međusobno organizirati i prikupiti novac

A. S.
19.10.2018 21:30

U centralnom dijelu grada decenijama ista slika

Foto: A. Durgut

Oronule fasade u pojedinim dijelovima grada s vidljivim tragovima granatiranja u agresiji na našu zemlju i komadi koji padaju na cestu predstavljaju veliki problem s kojim se Sarajlije suočavaju već godinama. Međutim, za obnovu fasada građani nemaju novac. 

Način finansiranja

Najprije zbog toga što su, prema aktuelnim propisima, fasade dužni sanirati stanari. Budući da mnogi nisu u mogućnosti izdvojiti novac, zgrade bez fasada godinama predstavljaju ruglo.

Kako je za „Dnevni avaz“ kazao Muhidin Omerović iz tehničke službe „OKI upravitelja“, prije nego što se pristupi sanaciji, potrebno je izvršiti procjenu štete na zgradi te ustanoviti koje radove treba izvesti. Za sanaciju fasade minimalno je potrebno 30.000 maraka. Ističe kako je sanacija fasada odgovornost etažnih vlasnika koji se trebaju organizirati i prikupiti novac.

- Stanari često apliciraju za sredstva preko raznih fondova koje u ove svrhe izdvajaju Kanton i općine, pa je taj teret na neki način olakšan, jer mogu dobiti donacije koje pokrivaju i više od 50 posto troškova. Trenutno OKI sanira fasade koje su na ovaj način finansirane na nekoliko lokacija. Problem je zaista to što mnogi građani ne mogu izdvojiti novac u ove svrhe zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalaze – objašnjava Omerović.

Upravitelji su dužni postaviti table sa znakovima upozorenja od opasnosti obrušavanja fasada kako bi se izbjegle moguće nesreće, ali istovremeno kako bi se pravno ogradili od posljedica ukoliko do toga dođe.

Obaveza stanara

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić potvrdio je da je sanacija fasada isključivo odgovornost vlasnika stambenih objekata. Pojasnio je i kako su upravitelji firme koje sklapaju ugovor sa stanarima i rade u njihovu korist. Međutim, sanacija fasada nije njihova obaveza, ali mogu da budu posrednik koji će olakšati pregovore stanarima.

 Mustafić: Prebacivanje odgovornosti 

Sanaciju fasada već nekoliko godina traže i stanari zgrade Loris u općini Novo Sarajevo. Kako nam je kazala stanarka Suada Mustafić, ovo se pokazalo kao pravi izazov jer su često nailazili na zatvorena vrata, negativne odgovore ili prebacivanje odgovornosti između općinskih i kantonalnih institucija.  

- Trenutno smo u procesu apliciranja za finansijska sredstva, a u svemu nam pomaže upravitelj zgrade. Pronašli smo i firmu kojoj bismo povjerili radove, ali sve ovisi o novcu – kazala je Mustafić.

NA VRH