HAOTIČNO

Grupa od 20 migranata čeka ulazak u Prihvatni centar "Ušivak"

Ne žele da se sklone s kapije dok im se ne dopusti ulazak u kamp

A. Durgut

F. M.

25.10.2018

U novootvoreni Prihvatni centar za migrante "Ušivak" u Hadžićima stigla je i grupa od oko 30 migranata, kako javlja reporter ''Dnevnog avaza'' s lica mjesta. Ta grupa pokušava nasilu ući u kamp.  

Predstavnici IOM-a pokušavaju im objasniti da su svi kapaciteti popunjeni. Međutim, migranti se žale da su gladni, da im je hladno i da im hitno treba smještaj.

Ne žele da se sklone s kapije dok im se ne dopusti ulazak u kamp. 

Kažu da su prebačeni iz Bihaća u Sarajevo te da su ovdje došli sa Željezničke stanice.

Trenutno je stigla i policija da bi umirila migrante i uspostavila red.  

- Jutros su nam dali papire da upišemo svoje podatke, što smo i završili. U međuvremenu, moja porodica, žena i dvoje djece su ušli unutra, a ja sam ostao ispred. Problem je taj što su jednu grupu migranata uveli unutra autobusom i popunili kamp. Mi smo ostali ispred. Sinoć su nas vratili iz Bihaća i rekli da možemo u kamp, a sad nam govore kako nema mjesta - kazao nam je Kan (Khan) iz Afganistana.

U 17 sati stigla je i Specijalna jedinica za podršku MUP-a KS te donekle umirila situaciju. Međutim, grupa od 20 migranata i dalje stoji ispred kapije. Njih desetero se u međuvremenu vratilo ponovo na Željezničku stanicu. Kako su kazali, tamo im je toplije te da će ujutro ponovo doći ovdje.  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.