HAOTIČNO Reporter ''Dnevnog avaza'' s lica mjesta

Grupa od 20 migranata čeka ulazak u Prihvatni centar "Ušivak"

Ne žele da se sklone s kapije dok im se ne dopusti ulazak u kamp

F. M.
25.10.2018 16:25

Foto: A. Durgut

U novootvoreni Prihvatni centar za migrante "Ušivak" u Hadžićima stigla je i grupa od oko 30 migranata, kako javlja reporter ''Dnevnog avaza'' s lica mjesta. Ta grupa pokušava nasilu ući u kamp.  

Predstavnici IOM-a pokušavaju im objasniti da su svi kapaciteti popunjeni. Međutim, migranti se žale da su gladni, da im je hladno i da im hitno treba smještaj.

Ne žele da se sklone s kapije dok im se ne dopusti ulazak u kamp. 

Kažu da su prebačeni iz Bihaća u Sarajevo te da su ovdje došli sa Željezničke stanice.

Trenutno je stigla i policija da bi umirila migrante i uspostavila red.  

- Jutros su nam dali papire da upišemo svoje podatke, što smo i završili. U međuvremenu, moja porodica, žena i dvoje djece su ušli unutra, a ja sam ostao ispred. Problem je taj što su jednu grupu migranata uveli unutra autobusom i popunili kamp. Mi smo ostali ispred. Sinoć su nas vratili iz Bihaća i rekli da možemo u kamp, a sad nam govore kako nema mjesta - kazao nam je Kan (Khan) iz Afganistana.

U 17 sati stigla je i Specijalna jedinica za podršku MUP-a KS te donekle umirila situaciju. Međutim, grupa od 20 migranata i dalje stoji ispred kapije. Njih desetero se u međuvremenu vratilo ponovo na Željezničku stanicu. Kako su kazali, tamo im je toplije te da će ujutro ponovo doći ovdje.  

NA VRH