SJEĆANJA

Hasanovim tufahijama i kadaifom sladio se i Tito

Bio je oduševljen mojim kolačima, pa sam ga pratio kad god bi došao u BiH, kaže ovaj 91-godišnjak

Hasan s jednom od brojnih nagrada koje je dobio

Piše: D. BAŠIĆ

10.11.2018

Uz brojne uspjehe koje je kroz višedecenijski rad ugledni slastičar iz Sarajeva Hasan Vilić ostvario, jedan od najdražih mu je taj što je imao čast spremati kolače za predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

I danas se ovaj 91-godišnjak rado prisjeća dana kada je bio maršalov lični slastičar i pratio ga kad god bi ovaj posjetio BiH.

Kada je Tito prvi put došao u Sarajevo, u Vijećnicu, Hasanu je rečeno da će spremati poslastice za predsjednika.

Prihvatio izazov

- Bio je oduševljen tortom koju sam napravio sa svojim pomoćnicima. I nakon toga, svaki put kada je dolazio u našu zemlju, bio sam tu. Putovao sam s njim do Mostara, Banje Luke, čak sam i u Beograd išao da mu spremim poslastice - počinje svoju priču Vilić.

Kako ističe, pripremati za predsjednika bila je velika čast, ali i odgovornost. Svaki put kada bi spremali specijalitete za Tita, donosili su im najkvalitetnije namirnice, a Hasanove tufahije bile su neizostavan dio maršalovog menija.

- Jedne prilike, kada smo bili u Bugojnu, rekli su mi da napravim nešto za Tita, ali da nije od tijesta. Našao sam stari recept za tufahije, koje su se tada pravile s kajmakom, a ja sam to malo dotjerao i stavio šlag. Tito je najviše volio jesti te tufahije, ali i moje baklave i kadaif – govori Vilić.

Posljednji put za Tita je slastice spremao na Zlatiboru, a poslije toga više ga nije vidio.

- Bila je svečana večera i tražili su tortu koja bi imala oblik Zlatibora, ali da bude od sladoleda. Niko od tadašnjih slastičara nije se usudio da to napravi. Pozvali su me i ja sam odmah prihvatio taj izazov. Nakon dosta truda, uspio sam je napravit. Tito je bio oduševljen mojim djelom - s ponosom priča ovaj Sarajlija.

Svaki objavljeni tekst o svom radu i uspjesima Hasan je sačuvao

Zlatna medalja

Hasan je još 1943. godine krenuo učiti zanat u tadašnjoj slastičarnici „Sarajlić“ kod Katedrale. Kasnije je radio u najelitnijim sarajevskim restoranima i hotelima.

Učestvovao je na brojnim takmičenjima, ima više od 50 osvojenih medalja, napisao je nekoliko knjiga... Bio je predsjednik sekcije slastičara Bosne i Hercegovine, a nakon toga imenovan je za predsjednika te sekcije na nivou bivše Jugoslavije.

- Cijeli život posvetio sam ovom poslu. Penzionisan sam od 1989. godine. Dva puta sam se takmičio na Svjetskom prvenstvu u kuhanju, koje se održava u Frankfurtu svake četiri godine. Kada sam prvi put otišao na takmičenje 1976., osvojio sam zlatnu i srebrenu medalju, a četiri godine poslije osvojio sam zlato u konkurenciji 2.600 takmičara iz cijelog svijeta - kazao je Vilić.

Torte od tri metra

Vilić je, kako kaže, pravio torte visoke i do tri metra, a, između ostalog, pripremao je tortu i za Olimpijadu u Sarajevu.

- Prvi sam crtao po tortama. Prije je to bilo suviše jednostavno, ukrašavalo se samo orahom, a onda sam počeo crtati. Pravio sam korpe s cvijećem i sve je to bilo odšećera. Nisam imao od koga učiti dekoriranje, jer to se tada nije radilo – priča on.  

Tufahijama poput onih koje je Hasan napravio Titu kasnije su se u kultnoj „Evropi“ sladile brojne Sarajlije, a dnevno je prodavano i po hiljadu komada.  

Vilić s kolegama i Titom: Čast, ali i odgovornost

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.