APSURDI

Preporuke Vlade KS: Smanjiti kretanje i fizičke aktivnosti, čistiti ulice

Sarajevo danas. A. Durgut

Avaz.ba

3.12.2018

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo" br.4/17) saopćava da se, prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometerološkog zavoda, u naredna tri dana očekuje nestabilno vrijeme s povremenom kišom, saopćeno je iz Vlade. 

Zanimljivo je da je reakcija od nadležnih uslijedila nakon što se građani guše već dvije sedmice u smogu, a jučer je glavni grad proglašen najzagađenijim u svijetu.

Iz Vlade KS kažu da automatska stanica za mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja tolerantnih vrijednosti koncentracije čestičnih tvari u zraku PM10 na svim mjernim stanicama. Prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, ne postoje uvjeti predviđeni za proglašenje jedne od epizoda.

Zabilježena prekoračenja za polutante 2. decembra 2018. PM10 - prosječne dnevne vrijednosti iznose:

Automatska stanica –Vijećnica 269 µg/m3

Automatska stanica –Otoka 242 µg/m3

Automatska stanica – Ilijaš 264 µg/m3

Automatska mobilna stanica – Ilidža trenutno nisu dostupne informacije

3. decembar 2018. PM10 - prosječne vrijednosti do 8 sati iznose:

Automatska stanica –Vijećnica 38 µg/m3

Automatska stanica –Otoka 194 µg/m3

Automatska stanica – Ilijaš 202 µg/m3

Automatska mobilna stanica – Ilidža trenutno nisu dostupne informacije, u toku je popravka kvara

Nije zabilježeno prekoračenje satni, niti dnevnih tolerantnih vrijednosti za ostale praćene polutante – kažu iz Vlade.

Pad koncentracija

Danas je na automatskoj stanici Vijećnica ustanovljen značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku, dok na ostalim stanicama samo blagi pad koncentracija, ali su vrijednosti PM10 još veoma visoke.

Plan interventnih mjera predviđa mjere i aktivnosti u cilju usporavanja i zaustavljanja trenda povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku u slučaju nepovoljnih meteoroloških prilika. Pošto prognoza vremena za naredna tri dana predviđa značajniji porast temperature i slabe padavine, predviđa se da će se smanjiti i emisija iz kućnih ložišta i pad koncentracija PM10.

Kako mjere propisane Planom u prognoziranoj meteorološkoj sutuaciji neće doprinijeti poboljšanju stanja kvaliteta zraka, ne predlaže se proglašenje I epizode epizode Plana - Pripravnost.

Intenzivirano čišćenje ulica

Na snazi ostaju kontinuirane mjere propisane Planom:

Potrebno je da nadležne službe KJKP "Rad" maksimalno intenziviraju aktivnosti na čišćenju glavnih gradskih saobraćajnica i ostalih prometnih cesta u Sarajevskoj kotlini.

Također je potrebno da sve općine iz svoje nadležnosti doprinesu uklanjanju prašine sa cesta, kako bi se spriječilo njeno ponovno vraćanje u atmosferu.

Preporuke za stanovništvo: smanjiti kretanje i fizičke aktivnosti, na otvorenom, u ovom periodu povišenih koncentracija kao jedna od osnovnih mjera samozaštite.

Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike na koje ima ovako zagađen zrak najviše negativnog utjecaja.

Zbog očekivanih nepovoljnih vremenskih uvjeta apelira se na građane i pravna lica da smanje korištenje čvrstih goriva koje koriste i da se smanji upotreba automobila koliko je to moguće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.