ALARMANTNO Visoke vrijednosti P10

Zrak u Sarajevu i jutros opasan, na snazi epizoda "pripravnost"

Stanica za mjerenje kvaliteta zraka unutar zidova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država navodi da je količina P10 čestica u zraku 424 AQI, što spada u kategoriju opasnog zraka

Avaz.ba
29.12.2018 08:26

Sarajevo: Ostaje epizoda "Pripravnost"

Foto: Arhiv

Prema podacima dobivenih iz nekoliko stanica raspoređenih širom Sarajeva, možemo zaključiti da je i  u posljednjem vikendu u 2018. godini, zrak izuzetno opasan za građane.

Stanica za mjerenje kvaliteta zraka unutar zidova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država navodi da je količina P10 čestica u zraku 424 AQI, što spada u kategoriju opasnog zraka.

Mjerna stanica na Bjelavama pokazuje neznatno bolje, ali još uvijek izuzetno nezdravo stanje - 279 AQI. Stanice na Otoci i kod Vijećnice pokazuju vrijednosti 167, odnosno 200 AQI. Ilidža je jutros u najboljem stanju jer je koncentracija štetnih čestica P10 129, što se smatra također nezdravim.

S druge strane, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo saopćilo je u petak da, i pored povišene koncentracije čvrstih čestica u zraku PM10, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Kako kažu, razlog je što se prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda već u subotu, sredinom dana, očekuje prestanak temperaturne inverzije što će uzrokovati prestanak rasta ili pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Oglasi

NA VRH