VLADA

Svim funkcionerima bit će ispitano porijeklo imovine

Visoke sankcije za sve one koji ne prijave imovinu, kasne s prijavom ili prijave nepotpune i netačne podatke, rekla Brčić

Ministri na jučerašnjoj sjednici usvojili Nacrt

Piše: A. T.

11.1.2019

Vlada KS jučer je usvojila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika. To je jedan od obećanih reformskih zakona.

Godišnje izjave

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je za „Avaz“ da će prema novom zakonu svi javni dužnosnici na području KS, na svim nivoima vlasti, biti obavezni potpisati godišnje izjave i prijaviti sve promjene u stanju imovine, kako svoje vlastite tako i članova uže porodice. Propisane su i sankcije za neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini.

Osim za vođenje registra, prikupljanje i praćenje prijava, Ured će biti zadužen za podnošenje prekršajnih prijava s izrazito visokim sankcijama za sve one koji ne prijave imovinu, kasne s prijavom ili prijave nepotpune i netačne podatke.

Brčić je istakla da je stavljena kontrola i na Ured za borbu protiv korupcije.

 Nevladin sektor

- Veoma je bitno što smo u ovom nacrtu predvidjeli tu kontrolu, a Skupština KS će imenovati komisiju za taj posao u kojoj će se nalaziti i predstavnici Skupštine, dva predstavnika akademske zajednice i dva nevladinog sektora koji se bave prevencijom i borbom protiv korupcije – rekla je Brčić.

Ministar Katica želi prvi na provjeru

Zanimljivo je to da je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica najavio da će on prvi pristati na to da mu se provjeri porijeklo imovine.


- Prije nego što zakon stupi na snagu ako treba. Kao pilot-projekt. Ima li boljeg načina da gradimo politiku općeg dobra? Uz povjerenje građana kojima služimo – napisao je ministar na Facebooku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.