UPOZORENJE Operativni štab ponovo stavio na snagu drugu epizodu

Zrak ponovo zagađen

Preporučeno izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom

D. B.
15.01.2019 17:58

Zrak je i jučer u gradu bio vrlo zagađen

Iako je prije dva dana bila ukinuta druga epizoda zagađenosti zraka „Upozorenje“, što je značilo da je zrak čistiji, jučer je ponovo stanje pogoršano pa je „Upozorenje“ aktivirano. U protekla dva dana porasla je količina zagađujućih čestica, zbog čega je Operativni štab Vlade KS donio ovu odluku radi zaštite zdravlja stanovništva.  

Ispušni plinovi 

U saopćenju Operativnog štaba Vlade istaknute su mjere koje se preduzimaju u okviru ove epizode.

- Mjere su usmjerene na smanjenje potrošnje energenata, odnosno smanjenje temperature u objektima koji se zagrijavaju, smanjenje upotrebe vozila starije proizvodnje i upitne tehničke ispravnosti sa stanovišta emisije ispušnih plinova, ubrzavanje saobraćaja, kao i zabrane izvođenja građevinskih radova - kazali su u saopćenju. 

U okviru epizode „Upozorenje“ posebno je zabranjeno održavanje sportskih i kulturnih aktivnosti te se preporučuje izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom.

Stručnjak za klimatske promjene Martin Tais nam je kazao kako je stanje ipak nešto bolje u odnosu na prethodne noći i dane.

Utjecaj vjetra 

- Vjetar je dosta rastjerao čestice. Zagađenje je približno isto, ali je manje nego preksinoć, kada je na Ilidži bilo 760 mikograma prašine, a sada je manje za više od pola. Najkritičniji je područje Ilijaša - kazao je Tais.

Odgovorno koristiti energente 

Operativni štab je apelirao na pravna i fizička lica da odgovorno koriste energente za grijanje, te da ni u kojem slučaju ne spaljuje otpad jer je to kažnjivo.

- Ovo se upozorenje posebno odnosi na pogone za rezanje drvne građe i proizvodnju namještaja kod kojih je uočena ovakva praksa. Također, očekuje se od građana da više koriste sredstva javnog prijevoza, a manje lična vozila kako zbog vremenskih nepogoda tako i zbog usporavanja saobraćaja, prilikom čega se emitira veće zagađenje – navedeno je u saopćenju.

Oglasi

NA VRH