UPOZORENJE

Zrak ponovo zagađen

Preporučeno izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom

Zrak je i jučer u gradu bio vrlo zagađen

Piše: D. B.

15.1.2019

Iako je prije dva dana bila ukinuta druga epizoda zagađenosti zraka „Upozorenje“, što je značilo da je zrak čistiji, jučer je ponovo stanje pogoršano pa je „Upozorenje“ aktivirano. U protekla dva dana porasla je količina zagađujućih čestica, zbog čega je Operativni štab Vlade KS donio ovu odluku radi zaštite zdravlja stanovništva.  

Ispušni plinovi 

U saopćenju Operativnog štaba Vlade istaknute su mjere koje se preduzimaju u okviru ove epizode.

- Mjere su usmjerene na smanjenje potrošnje energenata, odnosno smanjenje temperature u objektima koji se zagrijavaju, smanjenje upotrebe vozila starije proizvodnje i upitne tehničke ispravnosti sa stanovišta emisije ispušnih plinova, ubrzavanje saobraćaja, kao i zabrane izvođenja građevinskih radova - kazali su u saopćenju. 

U okviru epizode „Upozorenje“ posebno je zabranjeno održavanje sportskih i kulturnih aktivnosti te se preporučuje izbjegavanje boravka najmlađe i zdravstveno ugrožene populacije na otvorenom.

Stručnjak za klimatske promjene Martin Tais nam je kazao kako je stanje ipak nešto bolje u odnosu na prethodne noći i dane.

Utjecaj vjetra 

- Vjetar je dosta rastjerao čestice. Zagađenje je približno isto, ali je manje nego preksinoć, kada je na Ilidži bilo 760 mikograma prašine, a sada je manje za više od pola. Najkritičniji je područje Ilijaša - kazao je Tais.

Odgovorno koristiti energente 

Operativni štab je apelirao na pravna i fizička lica da odgovorno koriste energente za grijanje, te da ni u kojem slučaju ne spaljuje otpad jer je to kažnjivo.

- Ovo se upozorenje posebno odnosi na pogone za rezanje drvne građe i proizvodnju namještaja kod kojih je uočena ovakva praksa. Također, očekuje se od građana da više koriste sredstva javnog prijevoza, a manje lična vozila kako zbog vremenskih nepogoda tako i zbog usporavanja saobraćaja, prilikom čega se emitira veće zagađenje – navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.