OTKRIVAMO

Na TVSA krše moratorij, bez konkursa zaposlili 14 radnika

Inspekcija utvrdila kako su radnici primljeni bez saglasnosti Vlade

TVSA: Nisu imali formalno-pravne pretpostavke za prijem

Piše: A. TABAK

12.2.2019


U preduzeće Televizija Sarajevo (TVSA) prošlog mjeseca zaposleno je 14 uposlenika na neodređeno, i to bez konkursa. To nam je potvrdila i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, istaknuvši kako je na ovaj način prekršen moratorij na zapošljavanje te da je posebno problematično to što nije postojala saglasnost Vlade niti Ministarstva.

Izvršen nadzor

- Nisu imali ispunjene formalno-pravne pretpostavke da se izvrši takav prijem. Problematično je i to što nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o radu, koji od 17. novembra podrazumijeva obaveznu proceduru raspisivanja javnog konkursa za sve prijeme na određeno ili neodređeno. U ovom slučaju su bili prijemi na neodređeno bez javnog konkursa – rekla je Brčić.



Brčić: Bez saglasnosti Ministarstva

Istaknula je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) izvršila nadzor te da su dobili informaciju od direktora KUIP-a da je utvrđeno kako je 14 uposlenika primljeno nakon zaključka Vlade kojim se produžava moratorij upošljavanja bez saglasnosti Vlade.

- U tom smislu, izdate su određene upravne mjere i prekrašajne kazne za odgovorne. Ta informacija bit će dostavljena novoimenovanim članovima Skupštine preduzeća na nadležno postupanje. Na narednoj sjednici Vlade iznijet ću tu informaciju kako bi Vlada zauzela stav – rekla je Brčić.

Bez odgovora


Fazlagić: Aktuelna direktorica TVSA

Kako bismo saznali zašto je 14 uposlenika primljeno bez saglasnosti Vlade i bez raspisivanja javnog konkursa, kontaktirali smo i direktoricu ove televizije Edinu Fazlagić, koja nije odgovarala na naše pozive.

Mekić: Doveli stranačke ljude


Mekić: Mimo odluka Vlade i Skupštine

Na ovaj problem ukazao je i zastupnik Amel Mekić na nedavno održanoj sjednici Skupštine KS.

Mekić je kazao da je najveći problem u tome što su onima koji su radili više od šest godina prekinuti ugovori kako bi se doveli stranački ljudi. Naglasio je da je odlazeći menadžment vjerovatno iskoristio priliku da prije smjene zaposli što više svog kadra. Sve je, dodaje, urađeno mimo odluka Vlade i Skupštine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.