POZITIVNI PRIMJERI Učenici se iskazali i kao aktivisti

Iskoristili takmičenje da zatraže promjene!

Mladi nemaju nikakve stimulacije da uče jer se sve svodi na teoriju i daleko je od stvarnosti

A. S.
17.02.2019 16:42

Ekipa Srednje zubotehničke škole

Učenici Srednje zubotehničke škole odlučili su ovogodišnje učešće na takmičenju „Projekt – ja građanin“ pretvoriti u svojevrstan aktivistički pokret mladih.

Ferijalna praksa

Iman Džindo, Nihad Fejzić, Aida Jusufbegović, Dina Muharemagić, Sarah Asotić, Ajdin Ovčina, Tarik Cocalić i Muhamed Fazlić su učenici trećih razreda koji će predstavljati svoju školu s temom „Otpor prema učenju“.

Za „Avaz“ su objasnili da je zadatak njihove grupe probuditi svijest o važnosti učenja i apelirati da vlast promijeni nastavni plan i program u kojem je teorija zastupljenija od prakse i koji ne prati potrebe tržišta rada. Smatraju da bi im trebala biti omogućena i ferijalna praksa.

Teška situacija

- Mladi nemaju nikakve stimulacije da uče jer je se sve svodi na teoriju i daleko je od stvarnosti. Svjesni su i teške ekonomske situacije u zemlji i da će teško naći posao koji god stepen obrazovanja imali. Također, moraju se poduzeti mjere da se otvaraju nova radna mjesta kako bi se mladi zapošljavali i živjeli u svom gradu - pojasnila je Iman Džindo.

Komentari

NA VRH